Ultrafiltrare


Stoc limitat
Cartus filtrant Aquafilter TLCHF-FP

Cartus filtrant Aquafilter TLCHF-FP

104,18 lei
Afisare 1 - 3 din 3 (1 pagini)

Ultrafiltrare

Ultrafiltrare

 

Ultrafiltrarea este o metode de filtrare a apei in cadrul careia apa este fortata sub presiune printr-o membrana semi-permeabila. Ultrafiltrarea este folosita pentru a elimina din apa particule coloidale (0.01-1 micron) si contaminanti dizolvati de dimensiuni mai mari. Marimea porilor este responsabila pentru determinarea tipului si marimii contaminantilor indepartati. In general, dimensiunea porilor membranelor de ultrafiltrare variaza intre 0.005 si 0.1 microni.

 

Ce elimina membranele de ultrafiltrare

 

Ultrafiltrarea este extrem de eficienta in eliminarea solidelor suspendate, endotoxinelor, bacteriilor, virusurilor si altor patogeni, pentru a produce apa potabila de inalta calitate. Ultrafiltrarea nu este fundamental diferita de alte tehnici de filtrare care folosesc membrane, precum osmoza inversa, microfiltrarea sau nanofiltrarea, singura diferenta fiind marimea moleculelor retinute.

 

Avantaje

 

  Necesita o presiune de operare scazuta

  Consum de energie mai mic decat in cazul nanofiltrarii sau osmozei inverse, functioneza in principal in baza preisunii apei

  Necesita foarte putine actiuni manuale

  Randament bun al permeatului, in functie de calitatea apei din sursa si de membrana aleasa

  Elimina o gama larga de particule suspendate si purifica eficient apa murdara

  Nu implica folosirea de chimicale, ceea ce nu schimba gustul apei

  Nu este necesara mentenanta anuala

  Are o durata de viata mai mare comparativ cu multe sisteme de purificare Membranele trebuie schimbate o data la 6-12 luni, in functie de calitatea apei

  Elimina din apa bacteriile si virusurile, dupa ce le neutralizeaza

  Iroseste mult mai putina apa decat sistemele cu osmoza inversa

 

Dezavantajele ultrafiltrarii

 

  Nu elimina sarurile dizolvate din apa. Daca nivelul acestora este prea ridicat, purificatoarele cu ultrafiltrare nu vor fi putea filtra apa. Iti recomandam sa verifici nivelul de saruri din apa pe care doriti sa o filtrezi, inainte sa achizitionezi un sistem cu ultrafiltrare

  Filtreaza doar particulele solide. Materiile solubile, precum ierbicidele, nu pot fi separate de apa cu ajutorul membranei

 

Tipuri de membrane dupa geometrie

 

Membrane tip spirala. Acest design incearca sa maximizeze suprafata intr-un minimum de spatiu. Costa mai putin decat alte tipuri de membrane, dar in acelasi timp este mai sensibila la poluare, din cauza procesului de fabricare. Este formata din straturi consecutive de membrane mari si material de suport intr-un design tip plic, rulate in jurul unui tub de otel perforat. Acestea au rezistenta mare la presiune, recuperabilitate ridicata la curatare, rezistenta chimica ridicata si sunt usor de curatat.

 

Membrane tubulare. Acestea nu au nevoie de pre-tratament preliminar al apei. Pe masura ce apa curge prin membrana, permeatul (apa filtrata) este colectata intr-o carcasa tubulara. Din cauza diametrului interior mare al modulelor tubulare, este necesar un debit mai mare decat in cazul altor configuratii. Costurile de operare tind sa fie si ele destul de ridicate. Cu toate acestea, membranele tubulare se deterioreaza mai greu si sunt mai permisive in ceea ce priveste metodelor de curatare, precum folosirea unor chimicale mai dure, retrospalarea si chiar curatarea mecanica, ultima nefiind valabila, in cele mai multe cazuri, pentru alte configuratii.

 

Membranele cu fibra goala. Aceste module contin mai multe tuburi sau fibre cu diametre intre 0.6 si 2 mm. Pe masura ce apa curge prin nucleele deschise ale fibrelor, permeatul este colectat in zona cartusului care inconjoara fibrele. Poate filtra in doua moduri: dinauntru spre afara sau invers.

 

Curatarea membranelor de ultrafiltrare

 

Sistemele de ultrafiltrare contin filtre cu membrane extrem de fine, care necesita o curatare adecvata. Un factor important in procesul de curatare este daca membrana a fost folosita pentru a elimina contaminanti organici sau anorganici, sau ambele tipuri. In cazul contaminantilor organici, protocolul de curatare a membranelor implica folosirea unui detergent cu alcalinitate medie, si spuma putina, pentru 40-60 de minute. In ce priveste contaminantii anorganici, cel mai bun tratament este cu acid citric de concentratie maximum 3%, care trebuie circulat 1-3 ore. Pentru curatare mai pot fi folosite acid hidrocloric, oxalic sau azotic.