Purificator apa

Diferitele tehnici de filtrare ale unui purificator apa

Atunci cand vrei sa iti filtrezi apa de la robinet, primul pas este sa te interesezi de un purificator apa si diversele tehnici prin care apa care ajunge in casa ta poate fi filtrata. Fiecare are avantajele si dezavantajele ei, iar astazi iti vom povesti in amanunt despre trei dintre cele mai populare: osmoza inversa, nanofiltrarea si ultrafiltrarea, adica sistemele care filtreaza apa cu ajutorul membranelor.purificator apa bei-apa.ro

 

Osmoza inversa

In cadrul osmozei inverse, apa trece printr-un cartus de sedimente de 5 microni care opreste rugina si nisipul, apoi urmeaza un cartus de carbon, cu scopul de a elimina clorul, si apoi un filtru de sedimente de 1 micron care are scopul de a face o filtrare fina pentru a proteja etapa urmatoare care este si cea mai importanta. In al patrulea pas, apa este impinsa, sub presiune, prin porii ingusti ai unei membrane semi-permeabile. Acest stadiu de filtrare are darul de a elimina contaminanti precum plumbul, fluorul, dar si alte substante daunatoare din apa de la robinet. Apa curge mai departe printr-un nou cartus de carbon, care o rafineaza inainte de a fi consumata si elimina 97% din contaminanti. In plus, filtrele cu osmoza inversa elimina si un numar mare de minerale din apa (sodiu, calciu, fier, magneziu) pe care, daca le ingerezi in cantitati mari, iti pot dauna, pe termen lung. 
Apoi apa purificata este pastrata intr-un rezervor de apa sub presiune care sa iti asigure un debit corect al apei filtrate. 
Dupa rezervor apa mai trece printr-un filtru inline de carbune activat pentru a corecta eventualul gust modificat in rezervor si un filtru de remineralizare pentru a primi in corp cantitatea corecta de minerale.

 

Mai sintetizat, iata care sunt, in ordinea montajului, stagiile de filtrare ale unui purificator apa prin osmoza inversa:

1. Eliminarea sedimentelor - Particule, nisip sau rugina.
2. Filtrarea prin carbon - Elimina clorul si chimicalele care ar putea deteriora membrana de osmoza inversa. Aici ar putea fi necesare mai multe stadii de filtrare prin carbon, in functie de calitatea carbonului si timpul de contact.
3.Filtrarea fina a sedimentelor 
4. Stadiul de osmoza inversa - Elimina solidele dizolvate si, practic, toate particulele mai mari decat moleculele de apa. In acest stadiu se desfasoara cea mai mare parte a purificarii.
5. Corectia de gust – realizata cu un post-filtru de carbon activat
6. Remineralizarea - Apa purificata prin procesul de osmoza inversa este foarte pura si un pic acida, de aceea este nevoie de remineralizare cu magneziu si calciu, pentru a echilibra pH-ul, a imbunatati gustul si a introduce minerale sanatoase in apa.
7. Sterilizarea cu UV

Filtrele cu osmoza inversa elimina sarurile si alte materiale anorganice dizolvate in apa, de aceea este cel mai bine sa le folosesti daca locuiesti in zone unde apaare un gust sarat, contine nitrati, metale grele sau alte minerale dizolvate care sunt dificil de eliminat prin alte metode. Folosirea unui filtru de carbon de calitate pentru eliminarea materialelor organice si chimicalelor care trec de filtru de pre-filtrul de sedimente, in conjunctie cu osmoza inversa, produce apa cu o puritate ce se apropie de apa distilata. Parazitii microscopici sunt, in cea mai mare parte, eliminati de purificatoarele cu osmoza inversa, dar orice ruptura aparuta in membrana va permite acestor microorganisme sa patrunda in apa curata. De aceea, este indicat sa incorporezi si un filtru de ultraviolete, despre care iti vom vorbi un pic mai tarziu.

 

Nanofiltrarea 

Nanofiltrarea este o metoda relativ recenta de filtrare a apei, care depinde de permeabilitatea membranei. Desi exista o serie de similaritati intre nanofiltrare si osmoza inversa, cele doua tehnologii sunt fundamental diferite, nanofiltrarea fiind o alternativa foarte buna de eliminare, printre altele, a ionilor multivalenti, bacteriilor si virusurilor din sursele publice de apa. Te intrebi cum functioneaza nanofiltrarea? Vei afla in continuare.

Principiul fundamental al tehnologiei membranei de nanofiltrare este folosirea presiunii pentru a separa ionii solubili din apa, cu ajutorul unei membrane semi-permeabile, aceasta operand pe un profil hidraulic diferit, cunoscuta si ca filtrare cu flux incrucisat. Majoritatea membranelor de nanofiltrare sunt realizate din materiale compozite sustinute de un substrat de polimer.

Poti privi nanofiltrarea in tratamentul apei ca pe o punte intre filtrarea prin raze UV si filtrare prin osmoza inversa. In tratamentul apei, nanofiltrarea este folosita ca o slefuire la finalul unui proces conventional de filtrare. Nu poate fi folosit pentru desalinizarea apei, dar este un mijloc relativ eficient de dedurizare a apei, dar si de eliminare a ierbicidelor, materiilor organice din apa, a mirosurilor si gusturilor neplacute, precum si a culorilor “nepotrivite”. Nanofiltrare este, de asemenea, utila si in eliminarea reziduurilor de dezinfectanti din sursa de apa publica.

 

Ultrafiltrarea

Ultrafiltrarea, prescurtata UF, este un tip de filtrare care foloseste o membrana de forma spiralata, tubulara, sau plisata, folosit, in special, ca pre-tratament inaintea osmozei inverse. Ultrafiltrarea elimina bacterii daunatoare, virusuri sau diversi paraziti, urmand ca osmoza inversa sa te scape de substantele ramase, precum materiale organice dizolvate, ionii mono si mutivalenti eliminand, totodata, mirosul, gustul si culoarea apei.

Ultrafilitrarea actioneaza ca o bariera, retinand toate particulele mai mari de 0.1 microni, ceea ce permite sistemului cu osmoză inversa să opereze la un flux mai mare, mărind eficiența, sau să opereze la același flux, dar folosind mai putina energie. Datorita pre-tratamentului prin ultrafiltrare, membrana de osmoza inversa are mai putine cerinte de curatare, ceea ce inseamna folosirea mai unei cantitati mai mici de chimicale, pierderile de apa fiind si ele reduse.

Purificarea apei prin ultrafiltrare este o componenta centrala in procesul de productie a apei minerale si a apei de izvor, avand o rata de recuperare a apei de 95% si o durata lungă de viata, nefiind nevoie sa fie incarcata sau presurizata. Apa poate fi filtrata prin doar cu ajutorul presiunii apei de la robinet, cu un debit mare si cost redus.

 

Mentenanta membranelor si cauzele deteriorarilor

Toate cele trei metode de tratare a apei cu ajutorul membranelor implica separarea contaminantilor de o solutie prin actiunea continua de pompare a apei prin membrana, iar concentratia rezultata de contaminanti creste posibilitatea de a se crea un strat daunator pe suprafata membranei. Desi, in teorie, fluxul de apa este proiectat sa treaca prin membrana la viteze suficient de mari incat sa impiedice materialele insolubile sa formeze depuneri, in lumea reala, astfel de deteriorari pot aparea. Pe masura ce contaminantii formeaza un strat pe suprafata membranei, ei tind sa astupe porii, astfel reducand debitul de apa care trece prin membrana.

Un alt fenomen daunator care poate aparea se numeste concentrarea polarizarii. Pe masura ce stratul de contaminanti se ingroasa, materialele dizolvate raman blocate in strat si nu se pot dispersa la fel de repede. Pe masura ce concentratia creste, ele pot deveni insolubile sau chiar pot trece prin membrana in cantitati mari. Rezultatul? O apa de calitate inferioara.

Din cauza acestor tipuri de deteriorari, membranele vor trebui curatate periodic. Ca o regula generala, timpul de curatare este dictat de o reducere cu 10% ori in debitul de apa, ori in calitate. Din cauza fenomenului de concentrare a polarizarii, in cazul membranelor de nanofiltrare si osmoza inversa, scaderea calitatii apei este primul indiciu, si abia apoi scaderea fluxului de apa.

Un sistem calitativ de tratare a apei cu membrana include, de obicei, si un sistem de curatare. In aplicatiile industriale exista un rezervor ce contine solutia de curatat si este echipat cu o pompa care directioneaza solutia inspre membrana.
Aplicarile tot mai dese ale tehnologiei cu membrana in sistemele de purificare a apei dau nastere la noi provocari in ceea ce priveste designul si modul de operare al acestor sisteme, pentru a minimiza sansa de deteriorare. 


Alege filtrul potrivit pentru toata casa

Din punct de vedere al economiei, cel mai bine ar fi sa alegi un filtru cu osmoza inversa instalat sub blatul de la chiuveta, acesta avand o capacitate de filtrare de pana la 280 de litri pe zi, in functie de modelul ales. Cu toate acestea, ele nu trateaza apa din toata casa: pentru acest lucru ai nevoie de un filtru cu osmoza inversa pentru toata casa. 

Filtrele pentru toata casa sunt diferite, in functie de factori precum litraj sau design, de aceea iti recomandam ca, inainte de alegerea filtrului, sa realizezi o proiectie, poate si cu ajutorul unui specialist, pentru a determina particularitatile locuintei tale. Doar asa vei putea alege un filtru care va corespunde cerintelor de consum ale locuintei tale. Iti recomandam sa fii atent la factori precum compozitia apei, presiune sau nevoia de consum. Totodata, in cazul acestui tip de filtre, este necesar un pre-tratament al apei, pentru a proteja membranele de impuritati periculoase, precum clor, compusi din clor, siliciu sau diverse sedimente.

 

Ghid: Cum alegi un filtru apa bun pentru tine 

Indiferent de tehnologia aleasa, este important sa stii sa alegi un filtru apa bun, iar bun inseamna potrivit pentru tine, nu bun pe Luna sau pe Marte. Urmeaza linkul de sus pentru o explicatie mai ampla asupra aspectelor de care sa tii cont.

 

Configurator filtru apa 

In pagina configuratorului iti punem la dispozitie o unealta usor de folosit care iti va indica cu exactitate filtrul potrivit pentru tine, in functie de raspunsurile pe care le vei da unor intrebari cheie.