Microfiltrare cu efect bacteriostatic


Afisare 1 - 1 din 1 (1 pagini)

Microfiltrare cu efect bacteriostatic

Microfiltrare cu efect bacteriostatic

 

Microfiltrarea cu efect bacteriostatic este un proces fizic de filtrare a apei care foloseste o membrana semi-permeabila cu o porozitate care depinde de aplicare, dar care in general variaza intre 0.1 si 1 micron. Apa trece prin membrana impinsa de presiune, iar particulele solide mai mari decat porii raman pe loc si sunt indepartate.

 

Cum functioneaza

 

Microfiltrarea actioneaza in mod asemanator cu osmoza inversa. Apa este presurizata prin carcasa si curge prin membrana de microfiltrare, iar diferenta de presiune creeaza permeatul (apa filtrata). Concentratia apei din sursa variaza in mod natural. Permeatul creat transporta solventi cu un numar minim de substante dizolvate: in cazul microfiltrarii, singurele substante dizolvate care acompaniaza solventul sunt ionii si particulele microscopice care sunt mai mici decat bacteriile.

 

Ce elimina membranele de microfiltrare cu efect bacteriostatic

 

Membranele de microfiltrare permit apei, ionilor, materiilor organice dizolvate si coloizilor sa treaca mai departe, retinand contaminanti precum alge, bacterii, protozoare patogene (Giardia si Cryptosporidium), sedimente (nisip, pamant, diverse metale si particule complexe). Microfiltrarea care foloseste un filtru de 0.1 microni elimina din apa toate bacteriile si microorganismele formate in apa, dar nu si virusurile (care in general sunt mai mici decat 0.1 mirconi). In mediile spitalicesti, microfiltrarea prin membrana tubulara este cea mai puternica metoda de filtrare pentru eliminarea bacteriilor din apa de baut la punctul de folosire.

 

Cum functioneaza microfiltrarea

 

Configuratia membranelor sistemelor de ultrafiltrare poate varia in randul producatorilor, dar cel mai frecvent utilizat este tipul "fibra tubulara". Membranele de acest tip sunt turnate in tuburi cu diametru mic, cu o lungime de un metru. Mii de astfel de tuburi sunt imbinate, iar capetele sunt lipite intr-un perete etans si sunt taiate pentru a permite accesul la interiorul fibrelor. Legaturile sunt apoi etansate intr-o carcasa care este de obicei confectionata din PVC sau otel inoxidabil. Se creeaza un spatiu sigilat care izoleaza accesul in interiorul fibrelor. Aceasta combinatie de membrane si carcase se numeste modul si permite ca apa sa fie fortata prin peretii fibrei.

 

Proiectarea sistemului de microfiltrare se face odata ce sunt cunoscute debitul dorit, calitatea apei si numarul necesar de module. Modulele sunt conectate impreuna intr-un mod care permite ca apa sa fie fortata de o parte a fibrelor.

 

De obicei, apa este pompata din exteriorul fibrelor, iar apa curata este colectata din interiorul fibrelor. Aceasta se numeste fluxul "din exterior, in interior". Aceasta directie a fluxului este uneori inversata in functie de producator si de configuratia membranei.

 

 

Avantajele membranelor tubulare

 

  • Debit mare

  • Toleranta ridicata la blocaje

  • Rezistenta mare la variatiile fizico-chimice din apa (apa dura sau dedurizata, concentratii inalte de clor sau dezinfectanti, pH acid sau bazic, temperatura si presiune ridicate in reteaua de apa)

  • Capacitate foarte ridicata de retentie a bacteriilor pentru perioade indelungate

  • Activitatea bacteriostatica de suprafata limiteaza contaminarea incrucisata si contaminarea retrograda

  • Cost mic al consumabilelor

  • Mentenanta simpla

 

Curatarea chimica

 

Membranele de microfiltrare sunt si ele supuse deteriorarii, fapt indicat de o crestere in presiunea cu care opereaza. Pentru a mentine ridicata performanta sistemului pe o perioada mare de timp, se apeleaza la curatarea chimica. Aceasta se realizeaza la fiecare 1-4 saptamani, si are rolul de a steriliza membrana. Exista mai multe tipuri de curatare chimica, printre care curatarea cu clor, cu acid, sau caustica.

 

Microfiltrare vs. Sisteme de filtrare conventionale

 

Membranele de microfiltrare sunt mult mai eficiente decat sistemele conventionale, din punct de vedere al costului. Desi la prima vedere pretul unui sistem cu membrana de microfiltrare este mai mare decat in cazul unui sistem conventional, sistemele de microfiltrare ofera un pachet mai complet, deoarece functioneaza fara a fi necesare instalatii suplimentare.

 

Sistemele cu microfiltrare sunt usor de operat, deoarece filtrarea, retrospalarea si curatarea sunt realizate automat. In plus, pentru ca filtreaza apa printr-un mecanism fizic, in cazul microfiltrarii folosirea substantelor chimice este mentinuta la minimum. Mai mult, deoarece toate bacteriile si patogenii sunt eliminati din apa, cantitatea de post-clorinare necesara este si ea redusa.

 

Tot datorita procesului fizic de filtrare, calitatea apei filtrate nu este influentata de calitatea apei care intra in sistem. Membrana de microfiltrare elimina toata particulele mai mari decat dimensiunea porilor, indiferent de cantitatea de contaminanti prezenta.