Mentenanta


Afisare 1 - 4 din 4 (1 pagini)

Mentenanta

Mentenanta

 

Aici vei gasi diverse accesorii pentru mentenanta sistemelor de filtrare. Prin designul lor, cartusele sistemelor de filtrare sunt susceptibile la diversi factori externi, precum acumularea de contaminanti (sedimente, praf, materii organice, bacterii etc.), ceea ce poate duce la infundarea sau blocarea lor. Cand se intampla acest lucru, sistemul nu mai functioneaza la fel de eficient, ceea ce va rezulta intr-o apa filtrata de calitate mai slaba. Din acest motiv, mentenanta filtrelor trebuie facuta in mod regulat, urmand instructiunile de la producator.

 

 

 

Inainte de a intra in detalii despre mentenanta, iata cateva dintre cele mai frecvente semne ca filtrul tau are nevoie de service:

  • Scaderea brusca a presiunii apei. Schimbarile de presiune sunt un indicator puternic ca s-ar putea sa fie ceva in neregula cu sistemul tau de filtrare. De obicei, sursa acestei probleme este infundarea unuia dintre cartuse, de obicei filtrul de sedimente din cadrul unui sistem de filtrare cu mai multe stagii, sau filtrul principal dintr-un filtru cu un singur cartus.
  • Schimbari in gustul, mirosul sau aspectul apei filtrate. Daca observi ca apa ta este tulbure sau miroase diferit, este posibil ca filtrele sa fi devenit saturate de contaminanti, si este timpul sa le inlocuiesti.
  • Orice lucru care ti se pare neobisnuit in operare sistemului de filtrare. Daca observi orice lucru neobisnuit in modul de functionare al sistemului (sunete ciudate, alarme vizuale/sonore, prea multa apa in scurgerea sistemului de osmoza inversa), verifica manualul si rezolva situatia.

 

Sfaturi pentru mentenanta filtrelor

 

Citeste instructiunile de mentenanta de la producator.

Toate sistemele de filtrare sunt livrate cu ghiduri sau manuale care contin tot ce trebuie sa stii despre sistemul tau, de la asamblare, pana la instalare si mentenanta. Asigura-te ca pastrezi aceste documente, deoarece s-ar putea sa ai nevoie de ele mai tarziu.

Seteaza-ti remindere pentru schimbarea filtrelor.

Daca sistemul tau de filtrare are un singur element, atunci este usor sa iti amintesti sa il inlocuiesti la timp. Problemele apar, insa, atunci cand filtrele sunt dotate cu mai multe elemente de filtrare a caror inlocuire se face la intervale diferite. De exemplu, in cazul sistemelor de osmoza inversa, pre-filtrele trbuie schimbate la 3-6 luni, membrana la fiecare 18-24 luni, iar post-filtrele la fiecare 6-12 luni. Ca sa-ti fie mai usor sa iti amintesti, te sfatuim sa iti setezi alarme.

Nu amana inlocuirea filtrelor.

Din diverse motive (filtrele inca functioneaza bine, timpul necesar pentru comandarea filtrelor etc.) s-ar putea sa fii tentat sa amani inlocuirea cartuselor. In mod ideal, nu ar trebui sa faci asta, dar daca esti fortat, asigura-te ca monitorizezi calitatea apei de la robinet, iar daca observi ceva in neregula (schimbari de miros, gust, aspect al apei) cel mai bine este sa nu mai folosesti sistemul pana cand nu inlocuiesti cartusele.

Foloseste doar cartuse compatibile.

Inainte sa cumperi filtre noi, verifica daca sunt compatibile cu sistemul tau de filtrare. Daca planuiesti sa folosesti filtre de la un brand diferit, intreaba producatorul daca sunt compatibile.

Ai mereu cartuse noi pregatite.

Este o idee buna sa cumperi toate filtrele necesare pentru mentenanta anuala a sistemului tau, deoarece calitatea apei tale se poate schimba si vei fi nevoit sa inlocuiesti filtrele mai repede decat era programat. Daca ai mereu filtre de rezerva, te poti descurca in situatiile neprevazute.

Ai grija la depozitarea cartuselor.

Evita depozitarea cartuselor in medii cu temperaturi ridicate, prafuite sau umezi, deoarece sunt sensibile la astfel de conditii. Verifica intotdeauna conditiile de stocare mentionate pe ambalajul cartusului.

Nu deteriora/lovi/scapa cartusele.

Filtrele ceramice si lample UV sunt probabil cele mai sensibile filtre, deoarece nu sunt rezistente la socuri, asadar este bine sa ai mare grija cu ele. Chiar daca aparent nu exista semne de lovire, este posibil ca miezul filtrului sa fie deteriorat.

Nu refolosi filtre uzate.

Odata ce ai inlocuit cartusul vechi, arunca-le. Nu lua in considerare refolosirea acestora, nici macar in situatia in care el inlocuiesti inainte de expirarea duratei de viata. Contaminantii deja absorbiti de aceste filtre pot conduce la dezvoltarea bacteriilor.

Monitorizeaza constant performantele.

Chiar daca ai inlocuit filtrele, asta nu inseamna ca nu trebuie sa acorzi in continuare atentie modului de functionare a filtrului. Mentine in permanenta un ochi pe calitatea apei filtrate, ca sa observi la timp daca ceva este in neregula.

 

Masuri preventive de mentenanta pentru prelungirea duratei de viata a sistemelor de filtrare

Osmoza inversa 

Majoritatea sistemelor de filtrare cu osmoza inversa sunt compuse din mai multe filtre. In general, apa curge prin sistem in acest fel: filtru de sedimente – pre-filtrul de carbon – membrana – rezervor de stocare – post-filtru de carbon. Toate acestea trebuie schimbate la anumite intervale de timp.

Filtrul de sedimente si cele doua filtre de carbon trebuie schimbate la fiecare 6-12 luni. Filtrul de sedimente nu poate lua apa la nesfarsit: dupa un timp, ele se infunda pana la punctul in care incetinesc fluxul si reduc debitul de apa. De cealalta parte, filtrele de carbon folosesc absorbtia, ceea ce duce la uzura carbonului si, in timp, inlocuirea acestuia.

Membrana (componenta principala a oricarui sistem cu osmoza inversa) poate rezista intre 2 si 5 ani, in functie de cantitatea de solide dizolvate si de debitul apei care curge prin membrana. Fara o membrana care functioneaza eficient, performanta sistemului va fi extrem de redusa.

 

Dedurizatoare de apa

Dedurizatoarele de apa folosesc un proces de schimb de ioni pentru a elimina apa dura. Acest proces implica folosirea clorurii de sodiu in sistem intr-o reactie care sparge moleculele lasand in urma doar moleculele de sodiu. Cand apa dura curge prin sistem, moleculele de calciu si magneziu (responsabile cu duritate) fac schimb cu cele de sodiu, transformand apa dura in apa normala.

Dedurizatoarele de apa nu au filtre sau cartuse care trebuie schimbate periodic, dar containerul de sare trebuie reumplut in timpul anului, de la de doua ori pe luna, la de doua ori pe an, in functie de eficienta sistemului si cantitatea de apa folosita.

 

Sistemele cu ultraviolete

Sistemele cu raze ultraviolete sunt o metoda excelenta de a elimina orice urma de bacterii din apa. Acestea sunt compuse din 3 parti:

  • Lampa – trebuie inlocuita o data pe an.
  • Teaca din cuart – trebuie inlocuita cand se sparge sau cand se acopera cu depuneri.
  • Garnitura – trebuie inlocuita odata cu lampa.

Lampa trebuie inlocuita in fiecare an deoarece este nevoie de o anumita intensitate a luminii pentru eliminarea bacteriilor cu eficienta. Asadar, chiar daca lampa este aprinsa, asta nu inseamna ca lumina este la intensitatea necesara. Producatorii stiu nivelul necesar al luminii pentru eliminarea bacteriilor, de aceea construiesc lampile cu o intensitate initiala mai mare decat este nevoie.