Filtru apa robinet

Stoc: In stoc
Stoc: In stoc
Stoc: In stoc

Filtru de apa DigiPure 9000S-NFP C

720,00 lei
Stoc: Stoc epuizat

Ghidul tau pentru achizitionarea unui filtru apa robinet

 

Inainte de a trece in revista cele mai populare tehnici de filtrare, vom discuta despre cateva dintre aspectele esentiale de care trebuie sa tii cont atunci cand te hotarasti sa achizitionezi un filtru apa robinet.

 

Cat de util este un filtru apa robinet?filtru apa robinet

Apa pentru baut nu este singura la care trebuie sa te gandesti cand vine vorba de filtrare. Apa de gatit este la fel de importanta, in pofida mitului conform caruia, prin fierbere, apa ar fi perfecta de baut. In realitate, cu exceptia unor bacterii, fierberea nu doar ca nu ajuta, ci mai mult incurca intrucat, prin evaporare, concentratia contaminantilor organici si anorganici creste, iar un filtru de robinet impiedica contaminantii sa patrunda in apa, deci si in organism. 

 

Cum functioneaza?

In prima faza, apa este tratata printr-un filtru de pre-sedimente, care impiedica sedimentele nedorite sa ajunga in pahar din tevile instalatiei. Al doilea stagiu de filtrare trateaza apa printr-un filtru de cupru-zinc (diminueaza depunerile din apa, plumbul si clorul) si un filtru cu carbon activ (elimina ierbicidele, pesticidele si solventii industriali). Gradul de filtrare poate fi imbunatatit prin adaugarea unui post-filtru submicronic si a unui filtru cu ultraviolete, dar asta numai dupa testarea calitatii apei, pentru a sti exact de ce tipuri de filtre ai nevoie.

 

Cum se instaleaza?

Daca filtrele montate la punctul de folosire a apei, cunoscute si sub denumirea de filtre pentru robinet, sunt usor de instalat de catre oricine, instalarea filtrelor pentru toata casa esta mai dificila, necesitand, printre altele, actionarea supapei de inchidere, modificarea conductei principale de apa, precum si multe alte proceduri complexe. Daca nu esti instalator, cel mai bine este sa soliciti ajutorul unui instalator profesionist pentru a fi siguri ca filtrul pentru toata casa este montat ca la carte.

 

Cum se intretine?

Foate simplu. Intretinerea unui filtru de apa pentru apartament este la indemana si nu necesita interventii dese. Componentele sistemului de filtrare pentru apartament trebuie schimbate periodic, pentru a putea functiona in continuare cu eficienta ridicata. Exista mai multi factori care influenteaza durata de viata a consumabilelor, cele mai frecvente fiind culoarea neobisnuita si mirosul neplacut al apei si presiunea scazuta.

Pretul acestor componente variaza intre 5 si 250 de lei, asadar costurile de mentenanta sunt scazute, avand in vedere intervalele mari in care trebuie inlocuite cartusele. 

 

Tehnicile de filtrare care pot fi inglobate intr-un filtru apa robinet


Atunci cand alegi un filtru de robinet ai prilejul sa iti alegi si tehnologia de filtrare dorita.
Tehnicile de filtrare apa au evoluat foarte mult de-a lungul timpului, atat in numar cat si in calitate, iar astazi iti vom face cunostinta cu cele mai importante si utilizate dintre ele, deoarece consideram ca atunci cand hotarasti ca un filtru apa robinet este un pas necesar in viata ta si a familiei tale, este bine sa fii cat mai informat.

Tehnicile de filtrare despre care iti vom povesti astazi sunt osmoza inversa, nanofiltrarea, ultrafiltrarea, microfiltrarea, dedurizarea si alcalinizarea, pentru care am creat o serie de intrebari frecvente, la care, bineinteles, tot noi vom raspunde. Sa le luam pe rand.

 

Osmoza inversa 

Ce este?

Este o tehnica de filtrare in cadrul careia apa este fortata, sub presiune, prin porii ingusti ai unei membrane semi-permeabile. Unitatile moderne de osmoza inversa combina tehnologia bazata pe membrana cu filtrarea pe baza de carbon activ sau cu filtrarea mecanica, pentru a produce apa de cea mai buna calitate.

Cum functioneaza?

Condusa spre robinete de presiunea normala din reteaua publica, apa curge mai intai printr-un pre-filtru de sedimente pentru a opri rugina, nisipul si alte particule solide, apoi apa intra intr-un filtru de carbon, care indeparteaza contaminantii organici si unii anorganici precum clorul si compusii rezultati din clor. Mai departe, apa trece prin membrana de osmoza inversa, lasand in urma reziduuri precum solide dizolvate (ex. Sodiu, Calciu, etc) si alti contaminanti (ex. plumb, arsenic). Apa purificata este stocata intr-un rezervor, pana cand va fi nevoie de ea. Cand robinetul montat pe chiuveta este deschis, apa purificata este impinsa de catre presiunea aerului printr-un alt filtru de carbon, ca un retus final de gust si miros.

Osmoza inversa iroseste apa?

Oarecum. Intr-adevar, sistemele cu osmoza inversa folosesc in cadrul operatiunilor apa in plus fata de cat consumi propriu-zis, dar nu atat de multa incat sa o simti la factura. Ca si alte aparate electrocasnice care folosesc apa, si filtrele cu osmoza inversa folosesc apa pentru a se autocurata si pentru a indeparta impuritatile ramase in urma procesului de filtrare. Practic, apa este utilizata doar in cadrul timpului de umplere a rezervorului de stocare, iar cand acesta este plin, unitatea se opreste si nicio picatura de apa nu este irosita.

Cat “traiesc” sistemele cu osmoza inversa?

Daca ai grija de componente si schimbi consumabilele la intervalele corespunzatoare fiecarui model (in general 3-6-9 luni), membrana poate avea o durata de 2-3 ani, acest lucru depinzand si de calitatea apei.

 

Nanofiltrarea 

Ce este?

Nanofiltrarea este o tehnica de filtrare dezvoltata in perioada recenta, scopul ei fiind potabilizarea apei prin reducerea ionilor de calciu si magneziu si indepartarea micropoluantilor. Exista multe asemanari intre nanofiltrare si osmoza inversa despre care am vorbit mai sus, dar si diferente fundamentale, nanofiltrarea eliminand, printre altele, ionii multivalenti, bacteriile si virusurile din sursele publice de apa.

Cum functioneaza?

Nanofiltrarea foloseste presiunea apei pentru a separa ionii solubili din apa, cu ajutorul unei membrane semi-permeabile, confectionata din materiale compozite sustinute de un strat polimer. Membranele sunt formate din pori de 1 nanometru si sunt de trei tipuri: spiralate - accesibile la pret, dar mai sensibile la colmatare; tubulare - cu preturi mai piperate, dar greu de colmatat (acestea sunt folosite de obicei in industrie) si cele plisate, de tip acordeon, care au cea mai mare  capacitate de filtrare fiind datorita de suprafatei mult mai mari a membranei, cat o precizie de filtrare deosebit de buna.

Nanofiltrarea este folosita, de obicei, ca un “retus” la finalul unuia dintre procesele conventionale de filtrare. Este foarte utila si in dedurizarea apei, poate elimina ierbicidele, materiile organice, mirosurile si gusturile neplacute.

Cat de eficiente sunt?

Iata eficienta membranelor de nanofiltrare exprimata in procente, pentru fiecare tip de contaminant eliminat:

  • Materii dizolvate - >75%
  • Microorganisme daunatoare (bacterii, protozoare, ciuperci) - >99%
  • Materie organica persistenta - 50-75%
  • Metale - 50-90%

 

Ultrafiltrarea 

Ce este?

Folosita singura sau ca pre-tratament pentru osmoza inversa, ultrafiltrarea se bazeaza pe principiul separarii fizice, in cadrul caruia substantele mai mari decat porii membranei sunt eliminate. Membrana folosita poate fi de forma spiralata sau tubulara (cunoscuta si sub denumirea de membrana capilara) si este capabila sa elimine particule cu dimensiuni intre 0.02 si 0.1 microni. Ultrafiltrarea elimina bacterii daunatoare, unele virusuri, paraziti, urmand ca osmoza inversa sa te scape de substantele ramase, precum saruri dizolvate, materiale organice dizolvate, eliminand, totodata, mirosul, gustul si culoarea apei.


Ce probleme pot aparea?

Toate sistemele de filtrare care folosesc o membrana se pot deteriora in timp, din cauza acumularilor de materiale pe suprafata membranei, ceea ce ii reduce eficienta si creste consumul de energie. Materialele care cauzeaza probleme pot organice, biologice sau coloidale, dar si presiunea si viteza cu care apa este impinsa prin membrana pot fi factori cauzatori de probleme.

Cateva dintre solutii sunt:

Curatarea chimica - aceasta se face cu ajutorul unui tratament caustic sau acid, sanitizare cu clor.
Asigurarea unui pretratament adecvat printr-un filtru de sedimente sau alte metode de filtrare anterioare, cum ar fi cea cu carbon activat si pre-filtru de sedimente.
Actiuni mecanice, precum retrospalarea, curatirea aerului sau vibratia, pentru a indeparta poluantii.

Metodele de curatare vor depinde de tipul materialelor poluante si de conditiile de stocare ale unitatii de filtrare.

 

Microfiltrarea 

Ce este?

Microfiltrarea este un proces fizic pe baza de membrana cu pori de dimensiuni foarte mici, care indeparteaza particulele solide suspendate din apa. Seamana cu osmoza inversa si nanofiltrarea, in sensul ca functioneaza prin presurizarea fluxului de apa prin membrana, pe o directie bine controlata. Microfiltrarea este un proces fizic, si nu unul chimic, si face parte din “familia membranelor”, impreuna cu osmoza inversa, nanofiltrarea si ultrafiltrarea, diferenta constand in tipul membranei si marimea porilor.

Ce elimina?

Membranele de microfiltrare sunt disponibile cu pori de dimensiuni intre 0.1 si 1 micron, porozitatea fiind cea mai ridicata din familia membranelor, acest lucru insemnand ca lasa sa treaca materiale organice dizolvate, coloizi de dimensiune mica si virusuri, retinand contaminantii mai mari, precum alge, bacterii, protozoare patogene (Giardia si Cryptosporidium) si sedimente (nisip, argila, metale si particule compexe).

Cum se intretine?

Indiferent de calitatea echipamentului de microfiltrare achizitionat, acesta nu va functiona eficient daca nu este intretinut in concordanta cu recomandarile producatorului pentru mentenanta, curatare si inlocuire a consumabilelor. In mod normal, microfiltrarea este parte a instalatiei de apa din casa, asta daca nu cumva este parte a unui alt sistem de tratare a apei. Unele microfiltre au elemente autocontinute care se pot arunca, atunci cand filtrul se infunda. Mentenanta costa, in general, foarte putin, iar momentul in care trebuie sa intervii este atunci cand presiunea scade si fluxul de apa se reduce, acestea fiind cele mai clare semne ca membrana este infundata. Ca sa fii sigur ca microfiltrarea functioneaza cum trebuie, testeaza apa inainte si dupa filtrare, pentru a vedea daca au fost indepartati contaminantii.

 

Schimbul ionic (dedurizarea)

Ce este?

Dedurizatorul este un sistem de filtrare care indeparteaza concentratiile mari de calciu si magneziu care cauzeaza apa dura, care este daunatoare pentru sanatate, dar si in alte activitati unde este folosita apa, cum ar fi spalatul hainelor si a pielii sau curateniei. Cand apa trece prin sistem, aceste minerale dure sunt inlocuite su sodiul, iar apa dedurizata este eliberata in instalatie, eliminand pericolul de deteriorare a acesteia.

Cum functioneaza un dedurizator apa? 

Dedurizatoarele de apa functioneaza asemanator cu magnetii. Intr-un magnet traditional, un capat este pozitiv, iar celalalt negativ. Daca apropiem doi magneti cu capetele pozitive unul spre celalalt, ele se vor respinge, dar, daca apropiem un capat negativ de unul pozitiv, ele se vor atrage. Faptul ca pozitivul si negativul se atrag este principiul pe care se bazeaza dedurizatoarele de apa. Calciul si magneziul, principalele substante care trebuie eliminate din apa dura, sunt ambele molecule cu incarcatura pozitiva, iar, pe masura ce apa dura pompeaza prin sistem, aceasta trece printr-un mediu de filtrare incarcat negativ care retine ionii de calciu si elibereaza ioni de sodiu. 

Cum stii ca ai nevoie de un dedurizator?

Uita-te dupa aceste semne:

  • Crusta de minerale depusa in jurul robinetelor si capului de dus.
  • Spuma de sapun in chiuvete si pe peretii cabinei de dus.
  • Haine intarite dupa spalare.
  • Piele iritata si par lipsit de stralucire dupa baie.

 

Alcalinizarea

Ce este?

Alcalinizarea apei presupune reducerea aciditatii si, in consecinta, cresterea alcalinitatii, adica a pH-ului, la o valoare mai mare de 7, aceasta avand numeroase beneficii pentru sanatate: imbunatateste metabolismul, scade aciditatea din sange, incetineste procesul de imbatranire si ne ajuta sa ne folosim organismul la capacitate maxima. Pentru a alcaliniza apa, ai nevoie de un ionizator de apa, care poate fi electric sau non-electric.


Cum functioneaza un ionizator electric?

Ionizatorul de apa este un aparat electric care se conecteaza la sursa de apa de la bucatarie pentru a realiza electroliza apei de la robinet, pentru a o putea folosi la baut si la gatit. Un atasament special redirectioneaza apa care iese din robinet printr-un furtun de plastic in unitatea de ionizare, acolo unde apa este filtrata cu ajutorul carbunelui activat si a altor medii de filtrare. Mai departe, apa trece intr-o incapere de electroliza echipata cu electrozi din titan acoperiti cu platina. Apa alcalinizata iese din robinet, iar apa oxidata este eliminata printr-un furtun direct in chiuveta. Prima este buna pentru baut si gatit, cea de-a doua pentru spalarea mainilor si curatarea vaselor.
Pretul este, de obicei, mare sau foarte mare, atat la achizitie, cat si la intretinere ,intrucat costul cosnsumabilelor este foarte mare.

 

De ce variabile depinde ionizarea electrica?

Ionizarea apei este un proces simplu, dar exista o serie de variabile care pot interveni in proces. Primul ar fi sursa de apa. Exista o abundenta de elemente comune in sursa de apa (solide dizolvate total) care pot fi acide (arsenic, sulf, clor) sau alcaline (calciu, magneziu, potasiu, sodiu). In termeni simpli, ionizatorul actioneaza ca un magnet, atragand elementele acide intr-o parte, iar pe cele alcaline in partea opusa, iar apa iese, cum am spus mai sus, prin doua locuri. Gradul de prezenta al fiecaruia dintre aceste elemente dicteaza valoarea pH-ului. Un alt factor de care poate influenta ionizarea este debitul apei, masurat in litri/minut. Fluxul maxim este limitat de presiunea apei si de numarul de filtre prin care trece apa inainte sa ajunga in camera de ionizare. Daca debitul este ridicat, apa petrece mai putin timp in camera de ionizare, iar alcalinizarea este mai putin eficienta. Pe acelasi principiu, un debit scazut inseamna o alcalinizare mai buna a apei si un pH mai ridicat.


Cum se obtine apa alcalina ionizata natural? 


Apa este filtrata prin cateva filtre de calitate, apoi este trecuta printr-un filtru incarcat cu magneziu de inalta puritate (peste 99%). In acest fel, pH-ul creste, iar ORP (potentialul de oxido-reducere) scade semnificativ. Cand este nou, un astfel de filtru premium aduce apa la un pH de 10 si ORP la -400mV.
Costurile de achizitie si intretinere sunt incomparabil mai mici fata de ionizatoarele electrice, iar performantele sunt cvasi similare. In plus, alcalinizarea naturala nu are nevoie de electricitate, putand sa functioneze si daca este o pana de curent.
Spre deosebire de ionizatoarele electrice care starg molecula de apa sub actiunea electricitatii (metoda invaziva), ionizarea naturala nu distruge molecula de apa, ci o imbogateste.