Filtru apa potabila

Factori de luat in calcul cand alegi un filtru apa potabila

Un filtru de apa pentru acasa reprezinta o solutie completa pentru nevoile intregii familii. Daca te hotarasti sa iti instalezi un astfel de sistem, trebuie sa iei in considerare mai multi factori, pe care ii vom discuta in continuare. filtru apa potabila

 

Utilitatea unui filtru apa potabila 

Desi se numeste potabila, apa de la robinet nu este intotdeauna de cea mai buna calitate, din multe motive: eventualele poluari pe apele sursa (rauri, lacuri, ape subterane), tratarea insuficienta la statia de filtrare oraseneasca, tevile vechi, lucrarile la sistemul de conducte, etc.

Asadar, daca TU nu ai grija de sanatatea ta, nu astepta sa aiba altii.
Un filtru apa potabila bun te poate ajuta sa fii sanatos.


Mod de functionare

Prima faza de filtrare in cadrul unui filtru pentru apartament este pre-filtrul de sedimente. Acesta impiedica sedimentele nedorite de sa patrunda din tevi. Aceste sedimente pot include rugina, nisip, mal, formatiunile calcaroase, si orice alte particule mari. 

In stagiul al doilea de filtrare, apa este tratata printr-un filtru de carbon activ granular si un aliaj special din cupru-zinc. Acesta diminueaza depunerile din apa, atragand ca un magnet metalele solubile din apa, precum plumbul, fierul, manganul si eliminand clorul, in acelasi timp prevenind dezvoltarea algelor si bacteriilor. Proprietatile chimice ale cuprului si zincului ajuta la indepartarea multor impuritati, inainte ca apa sa treaca mai departe spre filtrul cu carbon activ, care are rolul de a elimina ierbicidele, pesticidele, substantele chimice organice, solventii industriali si alte elemente chimice care ar putea fi prezente in apa din reteaua publica.

Desi aceste doua stagii de filtrare joaca un rol important in purificarea apei, ele pot fi imbunatatite prin adaugarea optionala a unei membrane submicronice si a unei lampi cu ultraviolete, pentru un grad ridicat de protectie.

Insa, oricare ar fi situatia, inainte de achizitionarea unui filtru, iti recomandam sa testezi apa intr-un laborator pentru a sti cu exactitate ce tipuri de contaminanti vrei sa elimini si, ca urmare, ce tipuri de sisteme de filtrare vei instala.


Montajul filtrului de apa potabila

Filtrele utilizate la punctul de folosire a apei, denumite si filtre de apartament, de obicei, le poti instala si singur daca urmezi intructiunile cu atentie, intrucat operatiunile sunt destul de simple. Pe scurt, se opresc ambii robineti, atat de apa rece, cat si de apa calda fiindca se poate face bypass in baterie si sa iti vina apa calda dinspre baterie in timp ce lucrezi pe conducta de apa rece. Apoi se monteaza un teu 1/2” x 1/2” x 1/4”NPT in care se insurubeaza robinetul/valva filtrului de apa care are filet de 1/4” NPT (filet de tip american). Tubul special de 1/4” va lega filtrul atat de robinetul de intrare cat si de bateria prin care va curge apa purificata.


Intretinerea

Intretinere unui filtru de apa pentru apartament este foarte la simpla, astfel ca nu va trebui sa faci prea multe interventii pe parcursul duratei de functionare. In general, componentele sistemului de filtrare pentru apartament contin filtre care trebuie schimbate periodic, pentru a putea functiona in continuare cu eficienta ridicata. 

Exista mai multi factori care influenteaza durata de viata a consumabilelor. Primele indicii ca este nevoie de inlocuirea componentelor sunt in calitatea apei care curge la robinet, care, dupa un timp ar putea capata culori si mirosuri neplacute. Presiunea scazuta a apei este si ea un semn ca anumite componente si-au atins limita de functionare. Daca esti atent la inlocuirea componentelor in timp util, nu vei avea astfel de probleme.

Prefiltrul de sedimente este primul de care trebuie sa ai grija. Aceasta componenta este practic primul pas in procesul de filtrare, indepartand sedimentele inainte ca apa sa treaca prin restul sistemului de filtrare. Deoarece este prima componenta prin care trece apa, aceasta ajunge sa acumuleze in filtru multa mizerie si particule. Inlocuirea prefiltrului de sedimente este recomandata la fiecare 3-6 luni, in functie de gradul de uzura. 

Postfiltrul submicronic este o componenta optionala a filtrului pentru apartament. Acesta elimina particulele microscopice pe care au scapat celorlalte componente ale filtrului, printre acestea numarandu-se protozoare periculoase, precum Cryptosporidium si Giardia lambia. Aceasta componenta este optionala deoarece riscul aparitiei acestor bacterii depinde de sursa de apa locala. Postfiltrul submicronic se schimba la fiecare 9-12 luni. 

Filtrul de carbon activ trebuie schimbat si el la fiecare 3-6 luni, in functie de calitatea filtrului, dar si de nivelul de incarcare cu contaminanti al apei tratate. 

In ceea ce priveste rezervorul cu apa al filtrului pentru apartament, acesta trebuie schimbat la fiecare 5 ani sau la fiecare 100.000 de litri, in functie de model si gradul de folosinta.

Chiar daca avem in vedere aceste intervale, aceste componente pot fi inlocuite mai devreme de termen, daca observi o scadere constanta a debitului apei sau daca apa capata o culoare ciudata. 

 

Principalele tehnici de filtrare

In continuare, iti vom povesti pe scurt cele mai importante tehnici de filtrare a apei, acestea putand fi folosite in cadrul sistemului pentru toata casa, in functie de nevoile specifice de filtrare.


Osmoza inversa 

Purificarea apei prin osmoza inversa e realizeaza prin aplicarea presiunii asupra apei, care este impinsa prin porii foarte mici ai unei membrane semi-permeabile. In total, osmoza inversa poate avea pana la 8 stagii de filtrare, in functie de complexitatea sistemul ales. Mai intai un pre-filtru elimina materialele solide, precum namol, rugina sau praf, apoi este eliminat clorul si elementele care pot afecta culoarea apei, in stagiul urmator fiind indepartate din apa elemente precum fluor, plumb si crom. Ultima faza este post-filtrarea, in cadrul careia apa trece printr-o membrana care colecteaza diversele particule care s-ar fi putut acumulat in rezervorul de stocare.


Nanofiltrarea

Nanofiltrarea are ca scop eliminarea unei parti a ionilor multivalenti, bacteriilor si virusurilor din apa. Si aici apa este supusa la presiune pentru a separa ionii solubili de moleculele de apa, fiind folosita tot o membrane semi-permeabila, insa cu pori mai largi. Membrana de nanofiltrare este capabila sa elimine contaminanti de pana la 0.01 microni (bacterii, coloizi, particule suspendate, virusuri).


Ultrafiltrarea

Ultrafiltrarea foloseste o membrana de forma spiralata sau tubulara (asa numita membrana capilara) si are rol de pre-tratament inaintea osmozei inverse. Ultrafiltrarea elimina bacterii daunatoare, unele virusuri si parazitii, lasand osmozei inverse substantele ramase (saruri dizolvate, materiale organice dizolvate), urmand ca, post-filtrul de carbon sa elimine mirosul, gustul si culoarea apei.


Microfiltrarea

Microfiltrarea este un proces fizic care elimina particulele solide suspendate din apa, datorita dimensiunii reduse a porilor membranei de filtrare. Microfiltrarea functioneaza prin presurizarea fluxului de apa prin membrana, pe o directie bine controlata. Microfiltrarea este un proces fizic, nu chimic: filtrarea si dezinfectarea au loc in acelasi stagiu, eliminand costurile suplimentare ale dozarii chimice si echipamentului corespunzator.


Schimbul ionic (dedurizarea)

In cadrul dedurizarii, la nivel microscopic, ionii de calciu si magneziu din apa sunt inlocuiti cu ioni de sodiu, acesta avand proprietatea de a nu se acumula pe tevi. Apa curge printr-un “pat” din bilute din plastic este acoperite cu ioni de sodiu. Pe masura ce apa curge peste ionii de sodiu, ei schimba locul cu ionii de calciu si magneziu. La finalul procesului, apa este dedurizata, matricea continand doar calciu si magneziu, intrucat sodiul a fost eliberat in apa.


Filtrarea mecanica

Desi nu poate elimina contaminantii chimici, filtrarea mecanica este o varianta buna pentru eliminarea sedimentelor. Filtrele mecanice contin mici orificii prin care sunt eliminati acesti contaminanti, si sunt folosite impreuna cu alte metode de filtrare. Daca sursa ta de apa contine o cantitate nedorita de nisip, praf sau alte particule solide, un filtru mecanic le poate elimina.

 

Alcalinizarea 

Alcalinizarea apei reduce aciditatea si mentine pH-ul peste 7, fapt ce are numeroase beneficii pentru sanatate. Alcalinizarea apei se poate face cu ajutorul unui ionizator care poate fi electric (procesul numindu-se electroliza), sau poate fi natural, prin adaugarea de magneziu pur in apa, prin folosirea unor filtre speciale care incorporeaza magneziu de inalta puritate de peste 99%.
Evident, ca varianta de alcalinizare si ionizare naturala este de preferat.

 

Daca ai nevoie sa afli mai multe despre tipurile de filtre intre care poti sa alegi, poti sa vizitezi pagina cum aleg un filtru apa.