Filtre de sedimenteFiltre de sedimente

Filtre de sedimente pentru filtru de apa

 

Eliminarea particulelor din apa se realizeaza prin filtre de sedimente. Filtrele de sedimente sunt evaluate in functie de numarul de microni, adica dimensiunea particulelor care vor fi captate de filtru si eliminate din apa de la robinet. Un filtru de 50 microni va capta particule de 50 microni sau mai mari, in timp ce un cartus de 2 microni va „prine in cursa” particule de 2 microni sau mai mari.

 

Eliminarea sedimentelor din apa de baut de acasa sau de la birou este una dintre nevoile fundamentale in ceea ce priveste domeniul filtrarii apei. Micile particule de nisip sau alte tipuri de sedimente se gasesc des in mod frecvent in apa. Desi grosimea sau duritatea acestor particule nu este intotdeauna observata imediat pe limba, sedimentele pot afecta gustul apei. Mai mult, o cantitate mare de substante particulate pot face ca apa sa nu mai fie un solvent atat de bun. Singura cale prin care pot fi rezolvate toate problemele descrise mai sus este filtrarea din apa a sedimentelor, cu ajutorul unui filtru de sedimente.

 

Filtrele de calitate de pe www.bei-apa.ro sunt folosite pentru curatarea apei de majoritatea sedimentelor cunoscute. In general, aceste filtre folosesc polipropilena sau alte materiale pentru a crea o carare pentru apa si pentru a prinde sedimentele, pe masura ce lichidul avanseaza prin filtru.

 

Tipuri de filtre

 

Filtrele de sedimente pe care le veti gasi in aceasta categorie sunt de mai multe tipuri:

 

Filtrele plisate. Supranumite filtre de suprafata sau filtre acordeon, acestea sunt filtre subtiri care capteaza sedimentele din apa pe suprafata lor. Ele sunt proiectate cu o suprafata de captare foarte mare, care poate prinde o cantitate semnificativa de sedimente (namol, nisip, pamant etc.) si de cele mai multe ori sunt utilizate ca sisteme de pre-filtrare pentru constructii mai complexe, ca de exemplu sistemele de filtrare cu osmoza inversa. Filtrele plisate ajung la saturatie atunci cand suprafata exterioara devine acoperita in proportie de 100% cu particule, moment in care cartusul trebuie aruncat si inlocuit cu unul nou. Filtrele plisate au multiple beneficii: o durata de functionare mai lunga decat alte filtre, presiune mica necesara pentru functionare, folosirea unor carcase de dimensiuni mai mici, rezultand costuri mai mici ale echipamentelor, costuri de intretinere mai mici decat in cazul altor filtre de sedimente, precum filtrele cu sfoara, inlocuirea mai rara a cartuselor.

 

Filtrele din PP (polipropilena) expandata. Acestea functioneaza intr-un mod mecanic pentru a elimina din apa nisipul, materiile suspendate fine, produsii corozivi si alte impuritati. Dupa cum le spune si numele, cartusele sunt fabricate dintr-un material numit polipropilena, ceea ce furnizeaza o raza larga de compatibilitate chimica. Cartusele contin 3-4 straturi de membrane, o structura ce permite filtrarea gradata in functie de marimea porilor si mareste capacitatea de retinere a impuritatilor. Filtrele din PP expandata au aplicari in purificarea apei de baut, industria mancarii si a bauturilor sau pre-filtrarea in sistemele de osmoza inversa. Ele pastreaza in apa mineralele benefice, reduc duritatea, consuma mai putina energie electrica si imbunatatesc gustul si mirosul apei. Filtrele din PP expandata sunt alegerea inteleapta in zonele cu un nivel ridicat de contaminanti sau in care variatia de marime a contaminantilor este mai mare si este nevoie de o capacitate mai ridicata de stocare a acestora.

 

Filtrele cu efect bacteriostatic. Acestea folosesc tehnologia nanosilver (nanoargint) pentru a proteja cartusul filtrant impotriva dezvoltarii microorganismelor. Apa intra in stagiile de filtrare, unde este suplimentata cu urme de nanoargint ce confera agenti bacteriostatici si restrictioneaza propagarea microorganismelor in interiorul sistemului de filtrare. Acest aspect este responsabil cu protejarea si prelungirea duratei de viata a cartusului filtrant. Filtrele de sedimente cu efect bacteriostatic oferite de www.bei-apa.ro au o absorbtie excelenta a nisipului, namolului, ruginei si a solidelor suspendate din apa potabila. Sunt construite din polipropilena pura, fara aditivi, functioneaza la presiuni mici, si au o rata foarte buna de retentie a sedimentelor.

 

Filtrele de apa cu fir. Acestea sunt destinate exclusiv sedimentelor, fara sa actioneze in zona filtrarii chimicalelor sau a gustului apei. Cunoscute ca filtre de adancime (folosesc doua straturi de filtrare pentru a indeparta din apa particulele nedorite), ele capteaza initial particulele mai mari sau egale cu numarul de microni ai filtrului, apoi, in stratul interior, prinde particulele de dimensiuni mai mici care au scapat filtrarii initiale. Filtrele cu fir au o stabilitate structurala ridicata, cu filamente continue, care nu permit mediului de filtrare sa migreze, beneficiaza de o capacitate ridicata de captare a sedimentelor de diverse marimi si pot functiona eficient la o presiune mica.

 

Cum aleg filtrul de sedimente potrivit

 

Selectarea filtrului de sedimente potrivit ar trebui sa fie bazata pe analiza apei si pe nevoile individuale. Atunci cand alegi filtrul potrivit, te sfatuim sa iei in considerare debitul apei, materialul din care este confectionat filtrul, cantitatea de apa estimata pe care o poate trata cu eficienta, dar si calitatea dorita a apei. Cele mai multe filtre de sedimente sunt categorisite dupa cea mai mica particula pe care o pot capta. De exemplu, un filtrul de 10 microni va capta sedimente cu diametrul de 10 microni sau mai mare. In general, cu cat este mai mare numarul de microni, cu atat filtrul va avea nevoie de mai putina mentenanta. Inlocuirea regulata a cartuselor este un factor important in mentinerea eficientei si in evitarea sau reducerea contaminarii cu bacterii.

 

Filltrare la punctul de intrare sau la punctul de folosire?

 

Atunci cand sedimentele cauzeaza probleme aparatelor electrocasnice (masina de spalat rufe, masina de spalat vase, boilerele etc.), filtrele de sedimente pot fi folosite pentru a trata apa la punctul de intrare in casa. Pentru a obtine apa de baut, iti recomandam sa instalezi un sistem de filtrare la punctul de folosire a apei, de exemplu filtre cu montare sub blat sau pe baterie. Filtrele de sedimente sunt deseori folosite ca pre-filtre pentru alte procese de tratare a apei, pentru a le creste eficienta si longevitatea.