Filtre de carbon activ inlineFiltre de carbon activ inline

Filtre de carbon activ de tip inline

 

Filtrele de carbon activ s-au dovedit a fi ideale pentru a filtra gusturile, mirosurile si contaminantii din apa. Carbune activat este o forma de carbon care a fost procesata pentru a creste porozitatea granulelor individuale, rezultand o suprafata mare disponibila pentru adsorbtie. Marimea suprafetei este un factor important in adsorbtia contaminantilor deoarece asigura un mediu mai bun pentru asimilarea materiei dizolvate. 

 

Costul relativ scazut al carbonului si disponibilitatea larga a acestuia fac din el o varianta excelenta pentru o gama larga de aplicatii de filtrare a apei. Filtrele de carbune activ sunt folosite frecvent in completarea filtrelor cu raze UV si filtrelor cu osmoza inversa. Sunt folosite in filtrele cu montare sub blatul de la chiuveta, ca filtre de sine statatoare, sau parte a unui sistem de filtrare cu mai multe stagii.

 

Ce elimina din apa filtrele de carbon activ

 

Carbonul activat are o incarcatura electrica negativa care atrage moleculele multor contaminanti. In vreme ce chimicale precum sodiul si nitratii trec fara probleme printr-un filtru cu carbon activat, impuritatile organice si cele a caror componenta este bazata pe carbon sunt indepartate cu eficienta din apa.

 

Filtrele de carbon activ sunt capabile sa elimine cel putin 81 de substante chimice si sunt eficiente la reducerea altor 52. Carbunele activ este singurul mediu de filtrare care elimina toate cele 12 ierbicide si 14 pesticide identificate, impreuna cu toti cei 32 de contaminanti organici.

 

De asemenea, carbonul activ elimina substantele chimice, cum ar fi clorul, care afecteaza calitatea estetica a apei potabile si poate duce la un gust si un miros neplacut, precum si la crearea de produse secundare potential carcinogene. Carbunele activat indeparteaza compusii de clor si compusii organici volatili.

 

Carbonul activ nu indeparteaza toti contaminantii. Anumite minerale, saruri si metale pot trece prin filtru, in special in cazul filtrelor cu carbune activ granular, filtrele cu bloc de carbon fiind capabile sa elimine mai multi poluanti, inclusiv metale precum plumbul. Filtrele cu bloc de carbon elimina, de asemenea, contaminantii microbiologici din apa potabila, inclusiv agentii patogeni. Cele mai bune filtre de carbon bloc reduc poluanti precum arsenicul, azbestul, mercurul si radonul.

 

In timp ce nici un filtru nu este capabil sa indeparteze toti contaminantii din apa, filtrele cu bloc de carbon se apropie de ideal. In plus, sistemele de filtrare a carbonului tintesc doar substantele daunatoare, fara a indeparta mineralele utile.

 

GAC vs. bloc de carbon

 

Carbunele activat este utilizat in filtrarea apei in doua forme de baza: carbonul activat granular (GAC) si blocul de carbon. Ambele forme utilizeaza carbon care a fost maruntit in particule foarte mici.

 

Sistemele de filtrare de tip bloc de carbon utilizeaza filtrare foarte fina, de obicei 1 micron sau mai putin, pentru a indeparta particulele mici in apa, si medii de filtrare mixte filtre pentru eliminarea clorului, compusilor organici, parazitilor (Giardia, Cryptosporidium), si a altor contaminanti intr-un proces cunoscut sub numele de adsorbtie.

 

Filtrele de tip GAC sunt extrem de versatile, deoarece au o suprafata adsorbanta foarte mare. Ele sunt compuse din containere cilindrice care contin particule de carbon activat granular. Apa este adaugata in container si, pe masura ce aceasta curge prin sistem, particulele de carbon libere filtreaza impuritatile. Filtrele de tip GAC se folosesc, in general, ca pre-filtre si post-filtre inainte sau dupa osmoza inversa.

 

Fabricarea cartuselor cu carbon activ pentru filtru de apa

 

Filtrele cu carbon activat granular sunt fabricate folosind carbonul care a fost maruntit si este tinut impreuna in interiorul unui cartus sau al unui alt recipient. De cealalta parte, filtrele cu bloc de carbon sunt realizate prin macinarea carbunelui activ intr-o pulbere fina. Aceasta pulbere este apoi amestecata cu un liant alimentar, iar amestecul rezultat este apoi incalzit si comprimat intr-un bloc solid. Desi ambele tipuri de filtre utilizeaza carbon maruntit, carbonul gasit in filtrele cu bloc de carbon este, de obicei, macinat intr-o pulbere mult mai fina. Particulele de carbon dintr-un filtru cu bloc sunt de obicei de 5 pana la 20 de ori mai mici decat particulele utilizate in filtrele GAC.

 

Faptul ca filtrele cu bloc de carbon sunt mult mai strans impachetate decat filtrele GAC inseamna ca blocurile filtreaza mai multi contaminanti. In timp ce unii contaminanti pot trece de carbonul liber gasit in filtrele GAC, natura compacta a filtrelor cu bloc de carbon inseamna ca nici cele mai mici particule si contaminanti nu pot trece prin filtru. In plus, natura compacta a filtrelor cu bloc de carbon inseamna ca apa are nevoie de mai mult timp pentru a trece prin filtru. Acest debit mai mic mareste in continuare eficienta filtrelor cu bloc de carbon si contribuie la rate mult mai mari de purificare decat in cazul filtrelor GAC.

 

Compensarea pentru acest nivel de purificare este debitul scazut. Din cauza modului cum sunt construite filtrele GAC, acestea ofera un debit mai mare, ceea ce inseamna, in esenta, ca purifica mai multa apa in mai putin timp, din pacate mai putin eficient. Cu toate acestea, unele filtre GAC sunt capabile sa obtina rate mai mari de purificare prin incetinirea debitului si, prin urmare, cresterea cantitatii de timp in care apa este in contact cu carbonul. Desi nu pot furniza acelasi nivel de purificare ca filtrele cu bloc de carbon, filtrele cu carbon activ granular au avantajul unei durate de viata mai lungi.

 

Multe sisteme de purificare a apei folosesc ambele sisteme, in diferite etape ale procesului de purificare. Aceasta arata ca filtrele cu carbon activ granular au propriile lor utilizari, chiar daca nu asigura acelasi nivel de purificare ca filtrele cu bloc de carbon. Cu toate acestea, daca esti fortat sa alegeti intre cele doua, totul se rezuma la ceea ce este cel mai important pentru tine: un debit mai mare sau o purificare mai eficienta.