Filtre de carbon activFiltre de carbon activ

Cartus de carbon activ pentru filtru de apa

 

In ziua de azi, metodele de filtrare a apei s-au diversificat foarte mult, insa una dintre cele mai populare ramane cea cu filtre de carbon activ, fiind una dintre cele mai vechi cai de purificare a apei, folosita inca din vremea Egiptului Antic. Carbonul este unul dintre cei mai eficienti absorbanti identificati de om in natura, avand capacitatea de a absorbi o multime de chimicale diverse. Aceasta metoda de filtrare foloseste bucati de carbon activ care elimina impuritatile si contaminantii din apa, folosind un proces chimic numit adsorbtie.

 

Ce este carbonul activat?

 

Carbonul activat este carbonul care are o mica incarcatura electropozitiva aplicata asupra lui, ceea ce ii permite sa atraga si sa retina mai multe chimicale si impuritati din apa. Atunci cand apa trece peste suprafata filtrului de carbon activat, ionii negativi ai contaminantilor sunt atrasi de carbonul incarcat pozitiv.

 

Tipuri de filtre cu carbon

 

Majoritatea filtrelor instalate la punctul de folosire pentru filtrarea apei din locuinta folosesc carbon activ granular (GAC) sau bloc de carbon. Filtrele cu bloc de carbon sunt in general mai eficiente in eliminarea cantitatilor mai mari de contaminanti datorita, in special, suprafetei foarte mari. Cantitatea de carbon din filtru si viteza cu care curge apa determina cat de eficient este filtrul. Un filtru cu mai mult carbon si un debit mai scazut al apei este combinatia ideala, deoarece impuritatile si contaminantii petrec mai mult timp in contact cu suprafata filtrului de carbon. In medie, un filtru obisnuit cu carbon contine intre 350 si 700 de grame de carbon activat. Printre tipurile de carbon cele mai folosite sunt lemnul, bitumul si coaja de nuca de cocos. Carbonul din nuca de cocos costa, in medie, cu 20% mai mult decat celelalte tipuri, dar este considerat a fi cel mai eficient in procesul de filtrare.

 

Care filtru este mai bun?

 

Filtrele care contin carbon activat sunt categorisite in functie de marimea particulelor pe care le elimina. In general, raza de actiune variaza intre 50 de microni (cea mai putin eficienta) si 0.5 microni (cea mai eficienta).

 

Filtrele de carbon sunt bune la eliminarea clorului, sedimentelor, compusilor organici volatili, pesticidelor, ierbicidelor, dar si multe alte chimicale produse de om. Unele filtre ce contin carbon activ sunt destul de eficiente si la eliminarea urmelor de metale grele din apa. Filtrele cu bloc de carbon mai dense sunt capabile sa elimine particule de 0.5 microni. Cu toate acestea, ele nu elimina sarea si mineralele (care cauzeaza depuneri pe obiectele electrocasnice si vesela), dar nici compusii anorganici dizolvati. Pentru acesti contaminanti este nevoie de un distilator sau un filtru bazat pe osmoza inversa.

 

Filtrele de carbon devin si mai eficiente atunci cand adaugi in proces absorbtia chimica sau fizica. Fierul, manganul si hidrogenul sulfurat pot fi eliminate de filtre de carbon de mare calitate, dar, in general, un filtru special de reducere a fierului si manganului este mai eficient in eliminarea acestor contaminanti, mai ales cand se gasesc in concentratii mari. Un pre-filtru de sedimente este mai bun la eliminarea sedimentelor si particulelor, prelungind durata de viata a filtrului de carbon prin prevenirea blocajelor.

 

De ce este importanta mentenanta filtrelor de carbon activ?

 

Este un lucru bine stiut ca filtrele cu carbon activ pot gazdui bacterii si pot crea un mediu propice pentru ca aceste microorganisme daunatoare sa creasca si sa ajunga in apa de baut. Acest lucru poate fi evitat intr-un mod simplu: prin inlocuirea filtrelor la intervalele recomandate. In afara de bacterii, contaminantii pot satura filtrul, scazandu-i drastic eficienta. De aceea este crucial sa respecti ghidul de mentenanta livrat odata cu filtrul si sa inlocuiesti cartusele in mod regulat. Unele filtre de carbon pot fi tratate cu cantitati de argint, despre care s-a demonstrat ca pot incetini sau stopa dezvoltarea bacteriilor.

 

Cat de sigure sunt filtrele de carbon?

 

Este nevoie sa te ingrijorezi in privinta filtrelor de carbon, in ce priveste sanatatea si siguranta, avand in vedere ca acestea sunt printre cele mai folosite medii de filtrare? Raspunsul este nu. Cea mai des mentionata ingrijorare are legatura cu fibrele de carbon, care sunt solide suspendate de culoare gri sau negru, care apar frecvent in apa atunci cand un nou filtru este instalat, mai ales in cazul filtrelor GAC (carbon activ granular). Desi aceste particule nu sunt placute la vedere, ele nu sunt daunatoare pentru sanatate, si poti scapa de ele usor, lasand apa sa curga prin filtru timp de cateva minute.