Filtre apa acvarii


Pentru acvarii

Filtrele pentru acvarii prelungesc viata pestisorilor, fiind esentiale pentru indepartarea reziduurilor, depunerilor toxice de amoniac si nitrati, dar si aerati, pentru ca pestii sa poata respira.


Afisare 1 - 1 din 1 (1 pagini)

Pentru acvarii

Filtrele pentru acvarii prelungesc viata pestisorilor, fiind esentiale pentru indepartarea reziduurilor, depunerilor toxice de amoniac si nitrati, dar si aerati, pentru ca pestii sa poata respira. Fara un astfel de sistem, apa poate deveni poluata si poate otravi pestii, ceea ce le poate cauza boli sau chiar moartea prematura.

 

Tehnici de filtrare

Un acvariu sanatos depinde de mentinerea apei curate si necesita mijloace de filtrare a apei pentru a elimina contaminantii. Din punct de vedere tehnic, exista trei tehnici de filtrare a apei din acvariu:

 

Filtrarea biologica

Se refera la procesul prin care bacteriile benefice descompun amoniacul si nitritul si le transforma in azotat compus, care este mult mai putin toxic. Pentru ca bacteriile benefice sa prospere, este nevoie de apa bogata in oxigen, precum si de o suprafata pe care se pot atasa bacteriile, cum ar fi rocile sau nisipul. 

Toate acvariile ar trebui sa aiba conditii pentru filtrarea biologica, iar, in cazul populatiilor mici de pesti, acest lucru poate fi suficient pentru a sustine sanatatea pestilor. Principalul aspect de luat in considerare in cazul filtrarii biologice, esta rata fluxului de apa, fiind nevoie ca pompa sa fie capabila sa livreze apa suficient de repede. Cu cat mai mare este rata de flux, cu atat este mai bine. 

Ca regula generala, fluxul trebuie sa fie suficient de mare astfel incat apa sa circule prin mediul biologic de 4-5 ori pe ora. Cu toate acestea, in majoritatea acvariilor, filtrarea biologica este o metoda de filtrare care trebuie combinata cu altele.

 

Filtrarea chimica

Este un proces prin care aditivii chimici elimina deseurile dizolvate din apa. Cea mai raspandita metoda pentru filtrarea chimica utilizeaza carbune activat. Filtrarea chimica are o limita in ce priveste cat de mult poate filtra, asadar nu trebuie folosita decat in situatii de urgenta, si nu ca o metoda permanenta, care trebuie inlocuita continuu. 

Filtrarea chimica cu carbon activ poate fi comparata ca mod de functionare cu un aspirator, absorbind tot ce ii iese in cale. Este eficienta in reducerea urmelor de medicamente din apa, dar si culoare, mirosul si reziduurile naturale, precum frunze sau bucati de lemn.

 

Filtrarea mecanica

Aceasta elimina particulele solide prin circulatia apei si impingerea si cernerea printr-o sita. Filtrarea mecanica folosita ca metoda unica nu este suficienta, deoarece nu indeparteaza si nu transforma amoniacul, nitritii sau nitratii din apa. Filtrarea mecanica serveste la indepartarea deseurilor plutitoare libere inainte ca acestea sa se descompuna in substante nocive. Pentru a fi eficiente, materialul filtrant trebuie curatat sau inlocuit la fiecare 2-4 saptamani. Pe langa filtrarea contaminantilor din apa, filtrarea mecanica ajuta si la aerarea apei.

 

Tipuri de filtre

Filtrul cu canistra

Acestea sunt pozitionate in afara acvariului si sunt dotate cu o pompa integrata care sta deasupra corpului canistrei. Au 3 compartimente sau tavi pentru mediul de filtrare si pot fi dotate din fabricatie cu un incalzitor intern si cu un sterilizator UV. Printre avantaje se numara faptul ca vin in diverse marimi, potrivite pentru orice tip de acvariu, sunt usor de intretinut, sunt silentioase si foarte eficiente, daca este folosit mediul de filtrare corect. Ca dezavantaj mentionam faptul ca furtunurile de intrare si iesire trebuie sa fie pozitionate in interiorul acvariului.

 

Filtre pozitionate in afara acvariului

Aceste filtre atarna pe marginea acvariului, de obicei in partea din spate si sunt dotate cu o pompa care atrage apa din acvariu, o trece printr-o serie de incaperi, dupa care aceasta revine in acvariu. Si acestea vin intr-o varietate de marimi, desi sunt mai potrivite pentru acvariile mici. Sunt usor de intretinut, insa apa care este returnata in acvariu produce zgomot. De asemenea, este nevoie de loc suficient in spatele acvariului pentru ca filtrul sa fie montat.

 

Filtre sub pietris

Este pozitionat sub pietrisul din acvariu si foloseste bule de aer pentru a misca apa. In instalatiile mai mari, sunt folosite pompe de apa. Functioneaza prin pomparea aerului printr-un tub de dimensiuni mici, inspre baza unui tub mai mare, aerul intorcandu-se catre suprafata apei sub forma de bule. Aceasta actiune atrage apa in susul tubului mai mare. Apa trebuie sa treaca prin pietris inainte de a se intoarce in acvariu, pietrisul fiind folosit ca mediu de filtrare. Marele avantaj al acestor filtre este faptul ca sunt usor de intretinut. Ca dezavantaje: nu pot fi folosite atunci cand substratul acvariului este format din nisip, si sunt mai eficiente pentru acvariile cu pesti mici.

 

Filtre interne de colt cu cutie

Acestea filtre folosesc bule de aer pentru a misca apa, in mod similar cu filtrele sub pietris, iar mediul de filtrare este, de obicei, din material buretos. Sunt folosite in mod frecvent in acvariile de mici dimensiuni. Desi sunt usor de intretinut, ele nu sunt foarte eficiente si, pe deasupra, ocupa loc in acvariu.

 

Filtre cu burete interior

Sunt similare cu filtrele de colt cu cutie, dar nu au un corp din plastic. Pot fi asezate pe fundul acvariului sau pot fi atasate pe partea laterala cu ventuze din cauciuc. Materialul din burete este fixat in jurul unui tub perforat, iar bule de aer sunt eliberate de la baza tubului si, pe masura ce acestea se ridica la suprafata, ele trag apa prin burete. Au costuri reduse, dar si eficienta scazuta.

 

Filtre interne de putere

Acestea sunt printre cele mai folosite filtre de acvariu, deoarece ofera simultan filtrare mecanica, chimica si biologica. Filtrarea mecanica este realizata prin curgerea apei printr-o sita, filtrarea chimica este datorata filtrului cu carbon activ, iar filtrarea biologica este oferita de bacteriile benefice care se filtreaza in interiorul cartusului filtrant. Modelul standard este montat in spatele acvariului si absoarbe apa printr-un tub de sifon. Sunt usor de instalat si mentinut, trebuie doar sa ai grija sa cureti rotorul in mod regulat, dar si zona din jur, pentru a preveni oprirea acestuia din cauza depunerilor.

 

Cat de des trebuie curatate filtrele pentru acvarii?

Chiar daca pare contraintuitiv, trebuie sa ai grija sa nu cureti filtrul nici prea bine, nici prea des. In afara de substratul rezervorului, filtrul pentru acvariu este probabil locul in care s-au acumulat cele mai multe bacterii benefice. Daca cureti filtrul prea mult sau prea des, ai putea sa omori o portiune semnificativa din sistemul de filtrare biologica a rezervorului. Din pacate, nu exista o regula pentru cat de des trebuie sa cureti filtrul pentru acvariu, deoarece cerintele sunt diferite pentru fiecare sistem. Mai jos iti oferim cateva recomandari orientative despre cat de des trebuie sa realizezi curatarea:

Filtre pozitionate in afara acvariului - In general, acestea trebuie curatate la fiecare cateva saptamani sau cel putin o data pe luna. Poti programa curatarea pentru a coincide cu inlocuirea suportului de filtrare.

Filtre cu burete - Acest tip de filtru asigura filtrarea mecanica si biologica, deoarece apa din rezervor este pompata printr-un burete. Pentru a te asigura ca filtrul isi continua activitatea, trebuie sa cureti buretele la fiecare doua saptamani.

Filtre cu canistra - Un tip de filtru inchis, filtre de canistre trebuie curatate cel mai rar: la fiecare 3-4 luni.

Filtre sub pietris - Curatarea acestui tip de filtru este complicata deoarece este ingropat sub substratul rezervorului. Pentru o intretinere de baza, trebuie sa aspiri pietrisul la cel putin doua saptamani.

Instructiuni de curatare pentru diferite filtre

Filtrul cu canistra - Primul pas in curatarea unui filtru de canistra este sa deconectezi orice alte echipamente care pot fi atasate de acesta, cum ar fi incalzitorul (iti recomandam sa deconectezi incalzitorul cu cateva minute inainte de a opri filtrul, astfel incat acesta sa aiba timp sa se raceasca). Cand esti gata, umple o galeata cu apa din rezervor si goleste mediul de filtrare in ea (este important sa mentii mediul de filtrare umed, pentru ca daca se usuca, va ucide bacteriile benefice). Cand cureti filtrul cu canistra, trebuie sa te concentrezi asupra recipientului, a rotorului si a furtunurilor. Foloseste o perie moale pentru a curata rotorul si furtunurile, precum si piesele mici care tin aceste componente impreuna. Asigurati-te ca totul este complet curat inainte de reasamblare. Curatarea incompleta este principala cauza a scurgerilor in cazul filtrelor cu canistra. Dupa ce ai terminat curatarea, umple recipientul cu apa din rezervor inainte de a-l cupla inapoi si de a-l porni.

Filtrul de burete - Metoda de curatare a filtrului de burete variaza in functie de tipul de filtru de burete pe care detinut. Daca este alimentat de o sursa de alimentare sau pompa, va trebui sa deconectezi totul si sa cureti rotorul in acelasi mod ca in cazul filtrului cu canistra. Asigurati-te ca ai spalat cablurile si foloseste o scobitoare pentru a elimina resturile acumulate. Daca sistemul tau are un filtru de aer, verifica-l si asigurat-te ca este curat. Daca s-a decolorat, s-ar putea sa necesite inlocuire. Pentru a curata buretele, pune-l intr-o galeata cu apa din rezervor, apoi strange usor buretele de cateva ori pentru a indeparta reziduurile solide. Mentine buretele umed in timpul curatarii.
Filtrul pozitionate in afara acvariului – Intretinerea este, in esenta, o combinatie a procesului de curatare a celor doua filtre de mai sus. Trebuie sa dezasamblezi filtrul si sa cureti prin frecare rotorul si tuburile de admisie, precum si toate piesele mici. In functie de tipul de suport de filtrare, este posibil sa fie necesar sa utilizezi un proces similar cu cel indicat mai sus pentru a curata buretele. Daca filtrul are vreo componenta biologica de filtrare, mentine-l in rezervor sau intr-o galeata cu apa, pentru a-l impiedica sa se usuce in timpul curatarii.

Filtru cu pietris - Cand cureti acest tip de filtru, trebuie sa il coordonezi cu schimbarile de apa de rutina, deoarece aspirarea pietrisului peste filtru este metoda cea mai eficienta pentru curatarea acestuia. Aspiratoarele de pietris functioneaza prin aspirarea apei din acvariu prin pietris, apoi eliberandu-l inapoi in rezervor printr-o piatra de aer. In timp, pietrisul devine compactat, iar resturile solide se acumuleaza in substrat. Cand schimbi apa, concentreaza-te pe aspirarea pietrisului pentru a elimina resturile si apoi reumple rezervorul cu apa proaspata.

Daca ai instalate mai multe sisteme de filtrare in acvariu, iti recomandam sa alternezi curatarile, astfel incat sa nu le faci pe ambele in aceeasi saptamana si sa creezi un program de curatare pe care sa il respecti cu strictete.