Suport clienti: 📞 0727.237.237
  Whatsapp: 0727.237.237

Filtrare apa

Tehnici de filtrare apa

Imbunatatirea calitatii apei a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, iar astazi avem de ales dintre o multitudine de tehnici de filtrare apa. Nu te speria, insa, de plaja mare de sisteme de filtrare, noi suntem aici ca sa te ghidam. De aceea vom trece in revista cele mai importante metode de filtrare si cum functioneaza acestea, astfel incat, atunci cand te vei hotari sa iti achizitionezi un astfel de sistem, sa fii informat. 

Osmoza inversa 

Pe scurt, osmoza inversa se bazeaza pe impingerea apei, cu ajutorul presiunii, prin porii foarte mici ai unei membrane semi-permeabile. Insa osmoza inversa poate avea chiar si pana la 8 stagii de filtrare, in functie de cat de complex este sistemul de filtrare instalat. In cadrul primului pas, un pre-filtru elimina materialele solide, precum namol, rugină sau praf. In stagiile de filtrare 2 si 3, este eliminat clorul, dar si elementele care pot afecta culoarea apei. In afara clorului, mai sunt si alte elemente care iti pot afecta sanatatea, iar in stagiul 4 de filtrare, vei scapa de fluor, plumb si crom.

Ultima faza se numeste post-filtrarea: pe masura ce apa paraseste rezervorul, in drumul ei spre robinet, ea trece printr-o membrana care colecteaza orice particule care s-ar fi putut acumulat in rezervor. Unele dintre sistemele cu osmoza inversa in 6 stagii folosesc un proces numit remineralizare, pentru a inlocui mineralele folositoare eliminate din apa in cadrul stagiului 4, minerale de care organismul nostru are nevoie.

Nanofiltrarea 

Nanofiltrarea este o tehnica de filtrare foarte eficienta in eliminarea ionilor multivalenti, bacteriilor si virusurilor din sursele publice de apa. In cadrul acestui proces, presiunea la care este supusa apa separa ionii solubili de moleculele de apa, cu ajutorul membranei semi-permeabile. Din punct de vedere al designului si modului de operare, nanofiltrarea este similara cu osmoza inversa, cea mai notabila diferenta fiind faptul ca, in cazul primeia, porii membranei nu sunt atat de ingusti. Aceasta inseamna ca nanofiltrarea opereaza la o presiune a apei mai mica si, de aceea, nu elimina ionii monovalenti la fel de eficient ca osmoza inversa.

Membrana de nanofiltrare este capabila sa elimine contaminanti de pana la 0.01 microni, ceea ce inseamna ca pe “lista neagra” a acesteia intra bacteriile, coloizii, particulele suspendate, virusurile, proteinele, ionii monovalenti si multivalenti. Mai exact, nanofiltrarea elimina in totalitate bacteriile si virusurile, majoritatea materiilor organice si pana la 90% ionii monovalenti, in functie de materialul din care este fabricata membrana.

Datorita capacitatii de eliminare a ionilor trivalenti, nanofiltrarea este folosita si la dedurizarea apei, avand insusirea de a pastra in apa mineralele benefice pentru organism. Nanofiltrarea ofera beneficii fata de alte sisteme: de exemplu, daca tu sau alti membri ai familiei au sensibilitate ridicata la sodiu, filtrarea apei prin acest proces este cea mai buna alegere. Mai mult, nanofiltrarea presupune costuri de operare mai mici si consuma mai putina energie decat alte sisteme.

Ultrafiltrarea 

Ultrafiltrarea este un tip de filtrare care foloseste o membrana de forma spiralata sau tubulara, folosit, in special, ca pre-tratament inaintea osmozei inverse. Ultrafiltrarea elimina bacterii daunatoare, virusuri si paraziti, lasand osmozei inverse substantele ramase (bacterii, virusi, saruri dizolvate, materiale organice dizolvate), eliminand, totodata, mirosul, gustul si culoarea apei.

Ultrafiltrarea retine toate particulele mai mari de 0.1 microni, ceea ce permite sistemului cu osmoză inversa să opereze la un flux mai mare, mărind eficiența, sau să opereze la același flux, dar folosind mai putina energie. Datorita pre-tratamentului prin ultrafiltrare, membrana de osmoza inversa are mai putine cerinte de curatare, ceea ce inseamna folosirea mai unei cantitati mai mici de chimicale, scurgerile de apa fiind si ele reduse.

Ultrafiltrarea are o rata de recuperare a apei de 95% si o durata lungă de viata, nefiind nevoie sa fie incarcata sau presurizata. Apa poate fi filtrata prin doar cu ajutorul presiunii apei de la robinet, cu un debit mare si cost redus.

Microfiltrarea 

Microfiltrarea este un proces fizic de filtrare care elimina particulele solide suspendate din apa, datorita dimensiunii foarte mici a porilor mediului de filtrare, in cele mai multe cazuri o membrana. In mod asemanator cu osmoza inversa si nanofiltrarea, microfiltrarea functioneaza pe baza unui proces de presurizare a fluxului de apa prin membrana, pe o directie bine controlata. Microfiltrarea este un proces fizic, si nu unul chimic, atat filtrarea, cat si dezinfectarea, avand loc in acelasi stagiu, eliminand costurile suplimentare ale dozarii chimice si echipamentului corsepunzator.

Microfiltrarea are numeroase arii de utilizare:

  • Limpezirea sucurilor de fructe, vinului si berii
  • Sterilizarea la rece a bauturilor si farmaceuticelor
  • Pretratament inaintea osmozei inverse pentru a elimina solidele suspendate care pot deteriora membrana
  • Separarea bacteriilor si protozoarelor din apa, precum Cryptosporidium si Giardia

Ca si alte tehnici de filtrare, microfiltrarea trebuie aplicata corect, cu un pretratament adecvat, pentru a preveni deteriorarea permanenta a membranei ca urmre a colmatarii.

Distilarea

Distilarea apei este un proces de purificare care foloseste o sursa de caldura pentru a transforma apa in vapori si a o separa de contaminantii pe care ii contine, in special cei care se gasesc in mod natural in apa subterana sau de suprafata. Distilarea incalzeste apa netratata pana cand aceasta ajunge la punctul de fierbere si incepe sa se evapore. Apa este pastrata la aceasta temperatura pentru a o mentine in stare vaporizata, in acelasi timp impiedicand celelalte elemente sa se evapore, la randul lor. Acest proces ajuta si la separarea moleculelor de apa de microorganismele cauzatoare de boli. Odata ce apa a fost transformata in vapori, vaporii sunt canalizati catre un condensator. Indepartata de la sursa de caldura, apa se raceste, revine la forma lichida si se scurge intr-un container.

Prin distilarea apei, se pot reduce nivelurile de sedimente, metale si contaminanti biologici din apa, aceste substante fiind incapabile sa scape aburului din camera de fierbere. Daca distilarea este combinata cu filtrarea prin carbon activ, se pot elimina si contaminanti precum arsenic, azbest, mercur, fluor, benzen sau diversi nitrati.

In prezent, exista mai multe tipuri de distilatoare de apa. Distilatorul de casa poate fi asezat cu usurinta pe blatul de la bucatarie si tot ce trebuie sa faci este sa torni o cantitate masurata de apa in sistem, iar apa este distilata, colectata si filtrata intr-un recipient. Exista si sisteme de distilare care pot fi montate direct in instalatia de apa sau la punctul de folosire a apei. Ele distileaza apa pe masura ce o folosesti, fiind foarte eficiente din punct de vedere al costurilor si au nevoie de mentenanta periodica pentru a curata sedimentele acumulate in partea inferioara a camerei de fierbere.

Distilarea este o tehnica eficienta de filtrare, atat pentru uz casnic, cat si comercial, furnizand apa cu o puritate de pana la 98%.

Atentie! Apa distilata nu este destinata consumului uman sau animal!

Schimbul ionic (dedurizarea)

Apa dura este cea care, in urma testelor, prezinta acumulari de minerale, calciu, magneziu sau diverse metale, ceea ce o face daunatoare atat pentru sanatate, cat si pentru activitatile casnice unde folositi in mod uzual apa (spalatul hainelor, curatenie). Apa dura afecteaza tevile si instalatiile, cauzand coroziuni, si poate produce acumulari in interiorul tevilor, incalzitoarelor de apa, ibricelor de ceai, deoarece calciul si magneziul se desprind din apa si tind sa se depuna.  Apa dura poate fi tratata prin distilare sau osmoza inversa, dar, o varianta la fel de eficienta este utilizarea unui dedurizator de apa.

Acesta functioneaza dupa un principiu simplu: la nivel microscopic, ionii de calciu si magneziu din apa sunt inlocuiti cu ioni de sodiu, acesta avand proprietatea de a nu se acumula pe tevi si a nu reactiona negativ cu sapunul. Mai departe, apa curge printr-un pat din plastic sau printr-o matrice chimica numita zeolit (grup de minerale format din sodiu, potasiu si bariu), care este acoperit cu ioni de sodiu. Pe masura ce apa curge peste ionii de sodiu, ei schimba locul cu ionii de calciu si magneziu. La finalul procesului, matricea de zeolit va contine doar calciu si magneziu, si niciun procent de sodiu, semn ca apa a fost complet dedurizata.

Alcalinizarea 

Alcalinizarea apei inseamna reducerea aciditatii acesteia si mentinerea pH-ului la o valoare mai mare de 7, fapt ce contribuie la imbunatatirea metabolismului, scaderea aciditatii din sange sau incetinirea procesului de imbatranire.

Cand vorbim de pH, ne referim la cantitatea de ioni de hidrogen continuta intr-o anumita substanta. Cand vorbim strict de apa (H2O), ionii de hidrogen se ataseaza la moleculele de apa pentru a crea un compus numit hidroniu (H3O), a carui prezenta poate mari aciditatea: cu cat este mai mult hidrogen in apa, cu atat ea devine mai acida, iar pH-ul scade sub valoarea neutra de 7. Ca sa mentinem pH-ul in limite sanatoase, apa trebuie sa treaca printr-un proces de alcalinizare, iar metodele sunt mai multe.

Pentru a avea apa alcalina tot timpul, poti opta pentru un ionizator de apa. Acesta se ataseaza la chiuveta si iti furnizeaza doua tipuri de apa: ionizata (alcalina) – buna pentru baut si gatit; oxidata (acida) – agent sterilizant pentru curatarea vaselor si a mainilor. Un ionizator de apa functioneaza in felul urmator: mai intai, apa de la robinet curge prin filtrul de carbune activ, apoi trece printr-un proces de electroliza, in cadrul caruia ionii pozitivi se aduna in jurul electrozilor negativi, in vreme ce anionii se aduna la electrozii pozitivi, folosind electricitatea.

O solutie si mai buna este sa folosim un filtru cu magneziu pur care creste spectaculos alcalinitatea apei si o si ionizeaza natural!

Carbunele activ

Filtrarea prin carbune activ functioneaza cu ajutorul unui proces numit adsorbtie, in care moleculele substantelor poluante sunt capturate in interiorul structurii poroase a substratului de carbon. Acest proces este controlat in functie de diametrul porilor din filtru, dar si de rata de difuzie a moleculelor organice prin pori. Carbunele activat are o suprafata foarte mare de adsorbtie si se produce din materiale ce prezinta un continut mare de carbon (lemn, coji de nuca de cocos, turba). Activarea carbunelui se realizeaza la temperaturi de 1000 de grade Celsius, intr-o atmosfera gazoasa, lipsita de oxigen, alcatuita din azot sau argon. Materialul rezultat este expus la oxigen cu abur, intr-o temperatura ce se apropie de 1200 de grade Celsius.

Filtrele cu carbune activ elimina cel putin 80 de substante, reducand semnificativ efectele altor 50 si este singura tehnica de filtrare care elimina toate cele 12 ierbicide si 14 pesticide identificate, dar si substante precum cloroform, benzen, hidrocarburi, insecticide sau substante organice volatile. Carbunele activ elimina si clorul, substanta extrem de prezenta in apa de la robinet, care afecteaza mirosul si gustul.

Filtrarea mecanica 

Desi nu pot elimina contaminantii chimici, filtrele mecanice sunt o varianta excelenta pentru consumatorii care vor sa elimine sedimentele si chisturile. Filtrele mecanice contin mici orificii prin care sunt eliminati acesti contaminanti, si sunt folosite impreuna cu alte metode de filtrare. Daca sursa ta de apa contine o cantitate nedorita de nisip, praf sau alte particule solide, un filtru mecanic este o buna alegere.

Sterilizarea cu ozon

Sterilizarea cu ozon ca tehnica de filtrare functioneaza prin injectarea de ozon direct in apa pre-tratata, pentru a elimina substante precum fier, mangan, microorganisme, bacterii sau virusuri. Organismele sunt neutralizate datorita proprietatilor de oxidare ale ozonului, care elimina mirosurile si gusturile neplacute mult mai eficient decat o face clorul, iar, datorita faptului ca ozonul este compus din oxigen, el dispare fara urma dupa ce este folosit.

Tehnica de sterilizare cu ozon necesita folosirea unui generator de ozon, care produce ozon in acelasi fel mod cum o face soarele, in atmosfera superioara, lampile ultraviolete de mare intensitate din interiorul generatorului simuland procesul prin care razele soarelui produc ozon. Atunci cand aerul comprimat este trecut prin camera cu ultraviolete a generatorului, o parte din oxigen este convertit in ozon. Ozonul produs este trecut printr-un difuzor care creeaza bule si le satureaza. Bulele sunt amestecate cu apa, intr-un rezervor de purificare, ceea ce determina moleculele de oxigen mai slabe sa se separe si sa se lipeasca de moleculele organice din apa. Atunci are loc procesul de oxidare, iar de aici rezulta apa pura.
Dupa ozonare, apa trebuie trecuta printr-un filtru de carbon performant pentru a prelua compusii periculosi rezultati in urma procesului de oxidare.

Acestea sunt cele mai cunoscute tehnici de filtrare existente pe piata, tehnici pe care le testam permanent, pentru a ne asigura ca iti putem oferi produse de cea mai buna calitate, indiferent ce tehnica de filtrare vei alege pentru casa ta.

back-to-top
Setări cookie box