Suport clienti: 📞 0727.237.237
  Whatsapp: 0727.237.237

CUM ALEG UN FILTRU APA?

Ia in calcul: sursa de apa, publica sau de la put; cate persoane vor bea apa; daca si copii vor bea apa de la filtru; spatiul de care dispui; contaminantii prezenti in apa; usurinta de montaj; consumabile universale.Introducere

Pentru cei mai multi dintre noi, apa este un simbol al sanatatii, de aceea, pentru o apa cat mai curata, cautam un filtru de apa care sa corespunda cu nevoile noastre. Cu toate acestea, apa de baut poate fi plina de bacterii, sedimente si alte substante care iti pun sanatatea in pericol.

Desi exista multiple sisteme de tratare a apei, ea nu este complet pura cand ajunge la robinetul nostru. Motivele sunt variate: volumul mare de apa care trebuie tratata intr-un timp scurt, poluarea, ineficienta sistemelor de tratare, deteriorarea conductelor etc.

De aceea, ne revine noua misiunea de a ne proteja fata de aceste expuneri, iar primul pas este alegerea unui filtru apa potrivit: o instalatie cu aspect modern, de mici dimensiuni, care poate imbunatati semnificativ calitatea vietii, daca este aleasa cum trebuie. Acesta poate reduce aproape de zero cantitatea de substante nedorite, transformand apa in perfect potabila.

Exista mai multe criterii in functie de care poti alege filtrul de apa ideal pentru casa ta.

Cele mai importante intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a cumpara un filtru sunt:

 • Care este calitatea apei?
 • Cate persoane vor folosi apa de la filtru? Doar adulti sau si copii?
 • De cat loc dispui pentru sistemul de filtrare? 
 • Care este sursa de apa: apa potabila de la reteau publica sau apa de put? 

Pentru apa put, va trebui sa raspunzi si la urmatoarele intrebari:

 • Cat de mare este casa ta? Care este lungimea traselui dintre punctul de filtrare si cel de consum?
 • Care sunt activitatile zilnice care necesita consum de apa? Doresti apa filtrata doar pentru baut si gatit sau si pentru imbaiere? 
 • Cate bai ai in casa? – Intrebarea este relavanta daca doresti sa filtrezi si apa cu te speli si cu care speli rufele. Deosebit de relevanta daca folosesti apa de put cu duritate mare.

Cunoaste calitatea apei care intra in casa ta

Un prim aspect de luat in calcul este cunoasterea tipului de apa de la robinet, pentru ca, in functie de asta, vei sti ce tip de filtru se va plia mai bine pe nevoile tale. O analiza intr-un laborator specializat te va ajuta sa afli ce substante impure se afla in apa din casa ta, iar, in functie de acestea, vei putea stabili cu precizie ce tip de filtru este mai potrivit. Un test simplu costa in jur de 250 de lei si se bazeaza pe o mostra de apa de la robinetul tau.

Cei mai frecventi contaminanti

Apa poate contine o plaja extrem de variata de contaminanti. Iata-i pe cei mai frecvent intalniti:

Clor – Clorul este cea mai raspandita substanta folosita la dezinfectarea apei de la robinet si eliminarea bacteriilor si microbilor. Clorul poate cauza iritatii nazale si oculare, probleme de stomac, iar un nivel ridicat de clor poate distruge bacteriile prietenoase din sistemul digestiv.

Pesticide – Pesticidele sunt utilizate in agricultura si gradini si poate ajunge in apa subterana si de suprafata care hraneste sursele publice. Pesticidele sunt foarte daunatoare pentru oameni, putand cauza boli acute si cronice, in functie de tipul de pesticide si gradul de expunere. Copiii si bebelusii sunt si mai vulnerabili la pesticide, deoarece sunt in crestere si tind sa consume mai multa apa.

Fier – In urma ploii sau a topirii zapezilor, apa patrunde prin pamant si stanci, dizolvand fierul din acestea si transportandu-l catre robinete. O alta sursa de fier in apaeste coroziunea tevilor prin care curge apa. Cu toate acestea, prezenta fierului in apa estesuficient de scazuta pentru a nu dauna sanatatii, insa acesta poata avea alte efecte negative: pete pe haine, vesela si chiuvete, infundarea aparatelor casnice care folosesc apa, dar si un gust metalic neplacut pe care il prinde apa.

Nitriti si nitrati – Acestea sunt substante incolore, inodore si insipide, ce provin din ingrasaminte, deseurile din urma tratari apei publice su tancurile septice. In cantitati moderate, acestia nu dauneaza, insa expunerea prelungita poate cauza probleme gastrice.

Arsenic – Este un element mineral natural gasit, de obicei, impreuna cu sulful si metalele grele. Unul dintre cei mai toxici contaminanti, arsenicul este extrem de daunator chiar si in cantitati reduse, expunerea la acesta putand cauza cancer, afectiuni ale sistemului nervos sau boli de piele.

Calculeaza cata apa consumi zilnic in casa

Ca sa faci alegerea potrivita, calculeaza volumul de apa consumat zilnic in casa, precum si destinatia apei pe care o vrei filtrata: o vrei doar pentru baut si gatit sau si pentru alte activitati casnice? De asemenea, este la fel de important sa iei in considerare numarul de persoane din casa. Daca sunteti o familie numeroasa, un filtru de apa cu litraj mic va fi ineficient. 

Numarul de persoane care vor fi deservite de instalatia de filtrare va influenta dimensionarea corecta a filtrelor. In cazul copiilor, vor trebui avute in vedere precautii suplimentare, avand in vedere atat sensibilitatea crescuta a acestora, cat si faptul ca sistemul lor imun nu este, inca, pe deplin dezvoltat.

O metoda simpla de calcul este urmatoarea: numarul de litri pe ora nu trebuie sa fie mai mic decat numarul membrilor familiei.

Spatiu si design

Pe langa toate cele de mai sus, si marimea/aspectul unui filtru apa sunt de luat in calcul. Avand in vedere ca este un obiect pe care il vei avea in casa pe termen lung, este important sa ii gasesti locul potrivit, dar si un aspect care sa se potriveasca cu designul casei.

Daca alegi un filtru montat pe blatul de bucatarie, avantajul este ca nu ocupa locul de sub chiuveta, nu este nevoie de ajutor specializat instalare, iar mentenanta nu necesita mai mult de 10 minute o data la cateva luni. Daca nu doresti ca filtrul sa fie la vedere, poti alege un filtru pe care sa il montezi sub chiuveta, in acest caz fiind necesara gaurirea blatului sau a chiuvetei, pentru montarea bateriei.

Exista si varianta alegerii unui sistem de filtrare pentru toata casa. Acesta se monteaza in locul pe unde apa patrunde in casa si filtreaza toata apa pe care o consumi, insa, pentru instalarea lui, este nevoie de ajutor specializat, din cauza operatiunilor complicate care necesita cunostinte solide in domeniul instalatiilor.

Cu cat locul este mai generos, cu atat, filtrul va putea fi mai performant si, invers, daca spatiul este restrans, se impune compactarea elementelor filtrante, ceea ce va scurta durata de viata a acestora sau chiar ar putea sa duca la scaderea performantelor.

Filtrare la punctul de folosire vs. punctul de intrare

Filtrarea apei la punctul de folosire se realizeaza prin sisteme customizate pentru fiecare camera din casa. Cand alegi un sistem de filtrare de acest gen, este important sa stiti ca ele variaza semnificativ in abilitatea lor de a filtra apa si elimina contaminantii. Filtrele portabile sau filtrele pentru frigider sunt construite pentru a elimina doar mirosul si gustul de clor si au o durata limitata de viata. Sunt foarte convenabile pentru chiriasi sau pentru alte persoane care nu doresc sa intreprinda schimbari majore in instalatie locuintei.

Filtrele de dimensiuni mai mari, cu mai multe stagii de filtrare, montate sub chiuveta, elimina o gama mai larga de contaminanti, incluzand clorul, compusii din clor si din dezinfectanti, fluor, metale grele, paraziti, microorganisme si sedimente. 

De cealalta parte, sistemele de filtrare la punctul de intrare sunt instalate, dupa cum le spune si numele, in punctul in care apa intra in casa si sunt o alegere excelenta daca vrei ca apa sa fie sigura indiferent de scopul folosintei (baut, spalat, etc.). Filtrele de apa pentru toata casa au preturi mai mari, dar ele au o durata de viata foarte lunga, iar costurile de intretinere sunt relative scazute, consumabilele necesitand schimbarea la 3-6-9-12 luni, in functie de filtrele alese.

Recomandarea noastra este sa combini cele doua sisteme. Daca folosesti doar un filtru pentru toata casa, apa poate acumula contaminanti in drumul dintre punctul de filtrare si robineti. Avem in vedere, in special, acumularile de contaminanti microbiologici. Daca si la punctul de folosire exista un filtru, sansa de a mai avea contaminanti in apa dispare aproape complet.

Lungimea traselui

Lungimea traselui dintre punctul de filtrare si cel de consum nu trebuie sa fie mai mare de 3 metri si sa nu aiba mai mult de 3 coturi. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, fie va trebui montat un filtru la punctul de consum, fie trebui avut in vedere dozarea de clor in apa pentru a impiedica dezvoltarea microorganismelor in apa.

Apa dedurizata pentru imbaiere si spalatul rufelor

Apa dura este foarte des intalnita in apa de put fiind rezultatul acumularii unei cantitati insemnate de minerale, in special calciu (Ca). 

Efectele adverse ale apei dure sunt multiple, printre care enumeram:

 • posibile probleme de sananate: pot cauza acumulare “pietre” la rinichi, caderea prematura a parului, probleme dermatologice prin afectarea pielii;
 • echipamenntele care folosesc apa se vor defecta rapid: boilere, centrale electrice, calorifere, etc
 • rufele nu se spala bine, fiindca apa dura impiedica spumarea; va trebui sa mariti considerabil cantitatea de detergent, ceea ce, pe termen lung, va genera costuri nejustificate si va afecta si mediul inconjurator.

Cate bai au nevoie de apa dedurizata?

Acum stii ca apa dura nu este de dorit, dar va trebui sa iti dimensionezi sistemul de dedurizare in functie de consumul estimat, iar pentru asta este util sa aproximezi consumul pe fiecare punct de consum al casei si apoi sa le aduni.

Tipuri de filtre de apa

Exista multe tipuri de filtre de apa, cu tehnici de filtrare diferite si cu performante diferite.

In functie de presiunea aplicata, exista filtre gravitationale si filtre in presiune.

Filtrul  apa gravitational

Filtrul gravitational filtreaza unii contaminanti din apa doar pe baza presiunii aplicate de greutatea apei care a fost turnata deasupra elementului filtrant.

Cele mai cunoscute sunt de tip cana filtranta sau unele modele care se pun pe blatul de la bucatarie.

Avantajele filtrului gravitational:

 • intrucat presiunea este foarte mica, de obicei, timpul de contact intre apa si cartusul filtrant este destul mare, ceea ce inseamna ca filtrul este valorificat la maximum;
 • cele mai multe dintre modele sunt portabile;
 • pret mic la achizitie;
 • schimbarea cartusului filtrant se face rapid si usor.


Dezavantajele filtrului gravitational:

 • pentru a permite apei sa treaca in lipsa presiunii de la retea, porii elementului filtrant trebuie sa fie considerabil mai mari comparativ cu filtrele care lucreaza in presiune, ceea ce va permite microorganismelor si altor contaminanti organici si anorgani sa treaca usor prin filtru;
 • durata de viata foarte scurta;
 • pret foarte mare per litru de apa filtrata;
 • calitatea filtrarii este, de obicei, slaba sau foarte slaba.

Concluzie filtru apa gravitational:
Canile filtrante imbunatatesc gustul si mirosul apei, dar nu au capacitatea de a reduce contaminantii cu adevarat periculosi care pot fi in apa.
Se pot folosi doar cu apa potabila.
Sunt nerecomandate bebelusilor si copiilor de orice varsta.

Filtru apa care lucreaza in presiune

Intra in aceasta categorie toate filtrele care folosesc presiunea apei de la retea sau pe cea creata cu ajutorul unei pompe de presiune.

Filtru apa montat pe robinet

Se ataseaza pe bateria exista la chiuveta bucatariei cu ajutorul unui adaptor. Un comutator face ca apa sa curga fie pe calea obisnuita cu apa nefiltrata, fie o deviaza prin filtru si curge apa filtrata.

Avantajele filtrului montat pe robinet:

 • are o capacitate de filtrare superioara canilor filtrante;
 • pret rezonabil de achizitie;
 • montaj facil si rapid.

Dezavantajele filtrului montat pe robinet:

 • durata de viata scurta;
 • pret destul de mare per litru de apa filtrata;
 • calitatea filtrarii este, de obicei, sub medie;
 • este incomod fiindca reduce spatiul dintre chiuveta si baterie;
 • exista riscul sa trimiti, din greseala, apa calda in filtru, ceea ce poate conduce la scurtarea duratei de viata sau chiar defectarea acestuia.

Concluzie filtru montate pe robinet:
Performanta de filtrare medie sau sub medie, pret mare de utilizare. Cele cu membrana de ultrafiltrare pot fi folosite si pentru a filtra apa copiilor mari, DOAR daca sursa de apa este potabila, din reteaua publica.
Nerecomandat bebelusilor si copiilor mici.

Filtru apa de frigider

Unele frigidere sunt prevazute cu filtre de apa pentru a furniza apa filtrata rece, cat si pentru cuburile de gheata.

Avantajele filtrului de frigider:

 • de obicei, este relativ performant pentru reducerea contaminantilor orgnici;
 • se monteaza relativ usor.


Dezavantajele filtrului de frigider:

 • performante modeste pentru contaminanti anorganici si micro-organisme;
 • pret foarte mare per litru de apa filtrata;
 • are o capacitate de filtrare redusa;


Concluzie filtru de frigider:
Performanta globala sub medie.
Se pot folosi doar cu apa potabila.
Nerecomandat bebelusilor si copiilor mici.

Filtru apa care se pune pe blatul bucatariei:

De obicei are un singur element filtrant, doar ca, spre deosebire de cani si de filtrele de robinet, este mai mare si are o capacitate de mai mare de filtrare. 

In functie de calitatea cartusului filtrant, performantele pot sa varieze foarte mult: de la slabe la performante.
Este primul tip de filtrare care poate sa asigure o performanta inalta, daca ar un cartus de foarte buna calitate.

Avantajele filtrului de blat:

 • poate avea o capacitate de filtrare superioara canilor filtrante si filtrelor de robinet;
 • pret rezonabil de achizitie;
 • capacitate de filtrare mare;
 • pret bun per litru de apa filtrata;
 • montaj facil si rapid.

Dezavantajele filtrului de blat:

 • asemenea canilor filtrante si filtrelor de robinet, nu are un prefiltru si se colmateaza destul de usor daca apa are multe impuritati;
 • schimbul cartusului filtrant se face ceva mai greu, dar nu este un impediment serios.;
 • exista riscul sa trimiti, din greseala, apa calda in filtru, ceea ce poate conduce la scurtarea duratei de viata sau chiar defectarea acestuia.


Concluzii filtru de blat:
Reprezinta solutia ideala pentru chiriasi, studenti sau pensionari.
Raport bun pret/calitate.
In functie de performanta cartusului filtrant, apa filtratata asa, daca este din sursa publica potabila, se poate da si copiilor mici.

Filtru apa care se monteaza sub blatul bucatariei

In aceasta categorie intra sistemele complete si complexe de filtrare care pot avea, in functie de numarul si, mai ales, de calitatea stadiilor de filtrare rezultate deosebite. Enumeram, spre exemplificare: microfiltrarea, ultrafiltrarea, nanofiltrarea, osmoza inversa, sterilizarea cu UV si altele.

Avantajele filtrului de sub blat:

 • performante de filtrare bune si foarte bune;
 • capacitate mare de filtrare;
 • filtre dedicate de sedimente care sa protejeze filtrele performante din aval;
 • pretul apei filtrate per litru foarte mic;
 • durata mare de viata;
 • consumabile universale
 • amortizare rapida a investitiei initiale.


Dezavantajele filtrului de sub blat:

 • se monteaza ceva mai greu;
 • presupune gaurirea blatului sau a chiuvetei pentru montarea unei mici baterii suplimentare prin care va curge apa filtrata;
 • cost relativ mare la achizitie;
 • schimbarea filtrelor se face ceva mai greu;
 • ocupa un loc destul de mare sub chiuveta, dar sunt gandite sa intre sub orice chiuveta de dimensiuni standard.

Concluzii filtru pus sub blat:

Cea mai buna achizitie pentru familii cu copii sau pentru persoanele care tin la sanatatea lor.

back-to-top