Suport clienti: 📞 0727.237.237
  Whatsapp: 0727.237.237
apa cu clor

Clorul in apa potabila

Ce este clorul?

Clorul este un element chimic cu simbolul Cl. Este un halogen situat in tabelul periodic al lui Mendeleev intre fluor si brom.

La temperatura ambientala, clorul este un gaz de culoare galben-verzuie, avand un miros intepator. Este un element chimic foarte reactiv care are o mare putere de oxidare. Clor

Ionul de clor este abundent in natura si poate fi gasit in cantitati mari in saruri. Cea mai cunoscuta varianta a clorului este clorura de sodiu (sare de masa) care a fost folosita din cele mai vechi timpuri.

Rolul clorului in organismul uman

Ionul de clor joaca un rol important in buna functionare a corpului nostru, fiind implicat in multe functii:

 • participa la formarea oaselor, a dintilor si a tendoanelor;
 • contribuie la reglarea presiunii osmotice, a balantei hidrice si a echilibrului acido-bazic;
 • contribuie la formarea acidului clorhidric, acid cu rol important in digestie;
 • are actiune depurativa asupra ficatului;
 • ajuta la scaderea glicemiei, la reducerea concentratiei ureei si a acidului uric din sange, ca si a nivelului colesterolului.

Utilitatea clorului

Clorul se utilizeaza pentru eliminarea bacteriilor si a altor microbi din apa potabila si piscine, dezinfectarea suprafetelor sau ca inalbitor in industria textila, industria hartiei sau pentru uz casnic.

Clorul si apa potabila

Adaugarea de clor in apa de baut a inceput in anii 1800 si a devenit standard in tratarea apei in 1904, avand rolul de control al proliferarii microorganismelor in apa potabila. De ce folosim clorul pentru tratarea apei potabile?

 • este foarte oxidant si are efect letale asupra celulelor vii (eficienta buna impotriva unui spectru destul de larg de microorganisme);
 • este ieftin;
 • mentine un nivel bun de sanitatie pe toata lungimea traseului conductelor de apa de la uzina de apa pana la consumator in casa.

 Clorinarea apei potabile la uzina de tratare este absolut necesara, problema este doar respectarea concentratiei legale ≥ 0,1 mg/L – ≤ 0,5 mg/L. Cu toate acestea, datorita efectelor adverse directe ale clorului, cat si ale produsilor toxici derivati, clorul este cel mai des intalnit contaminant in apa potabila.

Contaminarea apei potabile cu clor

Desi pare un nonsens, de vreme ce tocmai am spus cat de necesar este clorul pentru siguranta apei potabile, se poate intampla ca, prin depasirea limitei legale admise de 0,5 mg/L, apa sa isi piarda caracterul potabil ca urmare a cantitatii de clor aflata in exces. Contaminarea cu clor priveste sanatatea publica si trebuie anuntata imediat de catre operator si de Directia de Sananate Publica judeteana sau a Municipiului Bucuresti. Nu exista un antidot pentru intoxicatia cu clor! Analizele de sange nu sunt foarte relevante, diagnosticul fiind pus de catre medic in urma relatarilor despre incident facute de catre bolnav sau de catre apartinator.Efectele pot varia de la nesemnificative la deosebit de grave.In cazul efectelor grave asupra sanatatii (cum ar fi iritatii severe ale ochilor sau ale cailor respiratorii, tuse severa, dificultati de respiratie, edem pulmonar) pot necesita asistenta medicala spitaliceasca.

Efectele adverse ale clorului

Clorul, in concentratie mare, este considerat otrava pentru toate organismele vii, fiind folosit in primul razboi mondial ca primul agent chimic de razboi. Clorul poate fi comparat cu un pesticid al carui unic scop este de a provoca daune organismelor vii la nivel celular. Apa potabila contaminata cu clor distruge celulele si tesuturile din corpul nostru. Aceasta explica comportamentul carcinogen al clorului.Consumul de apa contaminata cu clor nu este diferit de consumarea unui pahar care contine putin inalbitor diluat cu apa. Este estential sa protejezi sanatatea familiei si a celor dragi, deoarece apa contaminata cu clor poate provoca o multe probleme de sanatate.

Clorul si riscul de cancer

Cercetarile stiintifice arata ca exista o legatura intre consumul pe termen lung de apa clorinata si cresterea incidentei de cancer de vezica urinara.Este posibil ca apa clorinata sa creasca si incidenta cazurilor de cancerul colorectal, dar sunt, inca, necesare studii suplimentare pentru a putea trage o astfel de concluzie.In studiile efectuate de cercetatori, s-a observat ca rozatoarele expuse la cloramina si clor au dezvoltat tumori in intestine si rinichi. Asa cum am spus mai sus, clorul nu este periculos doar prin el insusi, ci si prin produsele secundare care rezulta din actiunea dezinfectanta a acestuia in apa.Unele dintre aceste produse secundare cresc si riscul de cancer.Studiile au aratat ca Acizii haloacetici (HAA) si Trihalometanii (THM) joaca un rol esential in producerea cancerului la animalele de laborator.Actiunea acestor derivati este periculoasa si prin producerea de radicali liberi in organism, ducand la aparitia celulelor cancerigene.Unii oamenii de stiinta sustin ca aceste produse secundare ar putea fi responsabile de producerea majoritatii cancerelor.

Complicatii cardiace

Clorul din apa potabila poate prezenta amenintari serioase pentru sistemul cardio-vasculator. In testetele efectuate pe pui, s-a constatat ca puii care au primit apa cu clor au avut manifestari precum insuficienta circulatorie, tremuraturi, activitatea cardiaca incetinita.Puii din grupul care a baut apa fara clor s-au dezvoltat normal si au crescut mai repede comparativ cu cei care au consumat apa clorinata.

Riscul de avort

O cercetare pe scoafe tinere si adulte care au primit apa clorinata cu o concentratie de clor rezidual liber de 2,11 mg/l s-a observat o rata de 50 de ori (!!!) mai mare de avort spontan comparativ cu media obisnuita a acelor femele. Si asta doar dupa 2 zile de consum! Prin analizele facute, au fost excluse posibile cauze infectioase, apa contaminata cu clor fiindca singura cauza probabila a acestor modificari.

Afecteaza sanatatea copiilor

Conform unor studii, expunerea pe termen lung la apa clorinata poate creste riscul de atacuri astmatice, in special la copiii care nu au inca bine dezvoltat sistemul respirator. Expunerea pielii la apa contaminata cu clor poate provoca iritatii. Din pacate, in unele orase din Romania, concentratia de clor din apa de la robinet este, uneori, la fel de mare ca si in bazinele de inot.Acest lucru poate provoca iritarea mucoaselor in caile respiratorii ale persoanelor sensibile care sufera deja de probleme respiratorii, in special bebelusii si copiii.Dusul si scaldatul in apa clorinata pot, de asemenea, creste riscul eczemelor la copii. De asemenea, dusul si imbaierea cu apa nefiltrata poate provoca, urmatoarele simptome:

 • stranut
 • dificultati de respiratie
 • tuse usoara
 • usoara durere in gat
 • senzatia de gat uscat
 • iritarea mucoaselor respiratorii

Gust si miros

In afara de riscurile pentru sanatate, apa contaminata cu clor este principala cauza a mirosului si a gustului neplacut din apa potabila. Gustul neplacut poate determina copiii sa opteze pentru bauturi mai putin sanatoase pentru a se hidrata cum ar fi bauturile racoritoare indulcite. Mai mult, scaderea aportului de apa este susceptibila sa afecteze negativ sanatatea.

Evaporarea clorului

Fiind un gaz, ne asteptam ca problema clorului sa fie usor de rezolvat prin evaporare, dar nu este asa fiindca clorul este mai greu decat aerul si are tentinta sa ramana jos, deci se va evapora foarte greu.Vanturarea accelereaza evaporarea. Compusii periculosi ai clorului nu se evapora.

Dispar pericolele aferente clorului prin fierberea apei?

Da si nu.Clorul se evapora cam in 3-10 minute prin fierbere, dar compusii periculosi, cat si alti contaminanti organici si anorganici care pot fi in apa se vor gasi in concentratie mai mare decat cea de dinainte de fierbere ca urmare a evaporarii unei cantitati de apa.

Solutia

Ai aflat ca operatorul trebuie sa puna clor in apa, dar si acest clor iti face rau. Pe buna dreptate, te intrebi ce este de facut, cum iti protejezi familia de efectele periculoase ale clorului si ale produselor derivate.Exista si o veste buna in toate povestea aceasta: clorul este unul dintre contaminantii usor de scos din apa. Tot ce iti trebuie este un filtru de buna calitate cu carbon activ.Este util sa stii ca daca vei achizitiona un filtru ieftin, acesta ar putea sa mai reduca din clor in perioadele obisnuite, dar nu va face fata unei situatii periculoase cum este contaminarea cu clor a apei potabile. In partea de sus a paginii vei gasi cele mai bune filtre care scot atat clorul, cat si produsele derivate toxice.

Citește mai mult...
Lasă un răspuns
back-to-top
Setări cookie box