Filtre apa

Filtre de apă testate! Alege unul dintre sistemele de filtrare sau sună-ne să te sfătuim.

Filtrare & Sortare produse

Afișez singurul rezultat

Filtre apaDaca ai inceput sa te preocupi de calitatea apei care curge la robinetele casei tale, inseamna ca ai inceput sa te interesezi de filtre apa. Noi am alcatuit o lista cu cele mai comune sisteme de filtrare a apei, in functie de tehnica de montare.

Filtrul tip carafa

Este probabil cel mai cunoscut si mai comun tip de filtru, in primul rand datorita costului redus si portabilitatii. In general, procesul de filtrare a apei dureaza aproximativ doua minute, fata de filtrele montate direct pe instalatie sau robinet, care purifica apa instantaneu, iar, daca ai nevoie de mai multa apa decat capacitatea carafei, va trebui sa o umpli din nou si sa astepti sa se purifice.

Daca vorbim de modul de functionare, in general, filtrele tip carafa sunt compuse din doua parti principale: carbunele activ si rasina schimbatoare de ioni. Filtrarea apei se face in mai multe etape, in functie de modelul ales.


In primul stagiu, apa este trecuta printr-un filtru fin de particule, menit sa indeparteze particulele de dimensiuni mai mari, cum ar fi sedimentele, rugina si alte solide. Apoi, apa ajunge in miezul cartusului, unde se afla carbonul activ, rasina schimbatoare de ioni si le minerale. In acest stadiu, sunt indepartate impuritatile organice, pesticidele, erbicidele, calcarul, clorul, fiind redusa si cantitatea de metale precum plumbul, cuprul si aluminiul. Carbonul activ are rolul de a imbunatati gustul si mirosul, precum si de a reduce clorul, mercurul, pesticidele si impuritatile organice. Rasina schimbatoare de ioni este responsabila cu dedurizarea apei, reducerea calcarului si a substantelor nedorite precum metalele grele ca zinc, fier, mercur, cupru, plumb. Granulele minerale au rolul de a creste activitatea biologice a apei, pentru a furniza o doza echilibrata de microelemente si substante minerale esentiale (calciu, magneziu, fier, zinc, potasiu). Granulele regleaza valoarea pH-ului si mentine echilibrul organismului. Ultima etapa de filtrare este rezervata pentru trecerea apei printr-o sita ultrafina care va retine ultimele si cele mai mici particule ramase in apa.
Canile filtrante necesita intretinere minima, in principal mentinerea curata a recipentelor si inlaturarea calcarului folosind acid citric casnic sau otet. De asemenea iti recomandam sa speli componentele de fiecare data cand schimbi filtrul. Din cauza capacitatii limitate, in general 1-2 litri, filtrele tip carafa sunt folosite, in principal, pentru a purifica apa de la robinet in scopul bautului si al gatitului. De asemenea, ele sunt o modalitate simpla si convenabila de a obtine apa curata atunci cand esti afara, de exemplu la camping sau la picnic.

Este de retinut ca performanta de filtrare a acestora este redusa sau foarte redusa.

Filtrul pe baterie

Acesta se monteaza pe tija bateriei si are calitatea de a iti oferi apa curata, fara gusturi modificate si mirosuri neplacute, la orice ora din zi si din noapte, debitul fiind influentat de modelul ales. In general, acest tip de filtru este prevazut cu un sistem de comutare a filtrarii, motivul fiind ca sursa sa poata fi intrerupta atunci cand utilizezi apa rece sau calda, in scop menajer, acest lucru avand darul de a prelungi durata de viata. Filtru pe baterie este foarte usor de montat si de intretinut, cartusul se inlocuieste in mod facil, fara sa ai nevoie de ajutorul unnui instalator profesionist, fapt ce va reduce la minimum cheltuielile de utilizare.

Filtrele cu asezare pe blat

Filtrele cu asezare pe blat au avantajul ca nu ocupa loc sub chiuveta, si se pot conecta direct la robinet. Spre deosebire de filtrul tip carafa, filtrul de blat se conecteaza la reteaua de apa, ceea ce ii confera avantajul ca recipientul nu trebuie reumplut in mod constant. Practic, apa este filtrata imediat ce dai drumul la robinet, filtrul fiind dotat cu un comutator prin care alegi dace de la robinet va curge apa filtrata sau nefiltrata. Ele sunt formate dintr-un tub divertor atasat la robinetul de la chiuveta, care deviaza apa inspre filtru, care este format din cateva cartuse. Apa intra in filtru, este filtrate de cartuse si iese prin robinetul filtrului, de unde curge in chiuveta.

Sunt extrem de usor de instalat, si nu ai nevoie de ajutor specializat. Practic, trebuie doar sa demontezi aeratorul de la robinet si apoi sa insurubezi filtrul, aspect ce iti permite sa filtrezi cantitati mari de apa fara sa modifici instalatia din locuinta, un dezavantaj minor fiind faptul ca ocupa loc pe blatul de la bucatarie si nu se potrivesc la toate tipurile de robineti. Filtrele de blat sunt mai putin probabil sa se infunde decat canile filtrante, si sunt usor de intretinut: tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti filtrele la intervalele mentionate de catre producator in manualul de instalare.

Filtrele cu asezare sub chiuveta

Un avantaj evident al filtrelor instalate sub chiuveta este faptul ca nu ocupa loc pe blat, de aceea sunt solutia perfecta atunci cand dispui de un spatiu limitat in bucatarie. Instalarea este foarte simpla, si nu ai nevoie decat sa consulti manualul si sa urmezi pasii de acolo. Mai intai va trebui sa deconectezi sursa de apa, iar apoi sa faci o gaura in blat pentru a conecta filtrul la robinetul de la chiuveta. In ceea ce priveste mentenanta, si ea este foarte la indemana, fiind nevoie doar sa inlocuiesti filtrele in mod regulat, la intervalele mentionate in manualul de functionare.

Filtrul cu montare sub blat elimina mai multi contaminanti decat canile filtrante, fara sa afecteze mineralele naturale benefice pentru organism. Printre poluantii indepartati se numara paraziti, ierbicide, plumb, mirosuri si gusturi neplacute. De asemenea, vei observa ca vasele se vor spala mai usor si nu vor mai prezenta urme de lichid de curatat sau diverse depuneri.

Filtrul pentru intreaga locuinta

Un sistem de filtrare a apei pentru toata casa asigura apa curata pentru intreaga casa, si nu doar la robinetul de la bucatarie, acesta instalandu-se in punctul in care apa intra in locuinta.

Filtrele pentru toata casa folosesc un sistem in patru stagii:

1. Prima etapa este prefiltrarea, in cadrul careia apa care intra in casa este trecuta printr-un pre-filtru, pentru a indeparta particulele, impuritatile si contaminantii de dimensiuni mai mari, aproximativ 5 microni. Acest pas este important pentru restul procesului de filtrare, deoarece impiedica infundarea filtrelor din urmatoarele stagii.

2. Urmatorul pas este indepartarea clorului. Acest pas este important in procesul de imbunatatire a aspectului si gustului apei. Chiar daca clorul serveste o functie importanta la nivelul procesarii publice a apei, ca dezinfectant, el tinde sa dea apei un miros si un gust neplacut atunci cand curge de la robinet.

3. Carbune activat este o metoda de filtrare a apei care poate elimina restul impuritatilor ratate in primele doua etape. Acest proces va imbunatati, de asemenea, si gustul apei. Este recomandabil sa folosesti si acest sistem, pentru ca iti ofera o protectie suplimentara impotriva unei largi varietati de contaminanti.

4. Indepartarea deseurilor este ultima etapa, unde sunt indepartati si ultimii contaminanti. Daca sistemul de filtrare pentru toata casa utilizeaza osmoza inversa, va produce o cantitate semnificativa de deseuri, iar utilizarea sistemelor care se bazeaza pe lumina UV si carbunele activat vor produce va reduce aceasta cantitate.

Unul dintre marile avantaje ale acestui tip de sistem de filtrare: curata apa pentru multiple scopuri, precum baut, gatit, spalat haine si vase, eliminand o plaja foarte mare de contaminanti. De asemenea, acestea sunt eficiente si din punct de vedere al mentenantei, filtrele avand o viata lunga, necesitand schimbarea o data la 5-10 ani, in functie de modelul ales.

Filtrele pentru dus

Nu doar apa de baut necesita filtrare intr-o locuinta, ci si apa cu care ne spalam, deoarece numerosi contaminanti pot fi absorbiti si prin piele, nu doar prin baut. Aici intervine filtrul pentru dus. Cele mai eficiente sunt cele cu carbon, vitamina C, carbon si KDF (flux de degradare cinetica).

Filtrul cu vitamina C

Acestea filtreaza 99% din clorul aflat in apa, dar si o mare parte din cloramina si sedimente. Fitlrul foloseste un tub de acid ascorbic (vitamina C in stare pura) care interactioneaza cu clorul si il neutralizeaza, apa trecand prin blocul de vitamina C, unde clorul este convertit in cloruri anorganice. Filtrele cu vitamina C imbunatatesc starea de spirit, deoarece expunerea la clor poate cauza oboseala fizica, si sunt benefice pentru par si piele. De asemenea, ele elimina si clorul dispersat in aer in timpul dusului, care este de asemenea daunator daca il inhalezi.

Filtrul cu carbon

Filtrul de dus cu carbon este cel mai comun tip de filtru pentru dus, fiind o metoda de filtrare accesibila ca pret, deoarece carbonul activat din interior nu necesita prea multe cheltuieli. Este eficient in reducerea cantitatilor de clor si anumite chimicale organice, clorul fiind atras si absorbit pe suprafata particulelor de carbon. Filtrele de acest fel nu functioneaza, insa, eficient in toate conditiile, fiind afectate de caldura. Cand apa atinge o anumita temperatura, ea anuleaza efectul carbonului activat, si, de asemenea, durata de viata a unui astfel de filtru este destul de limitata.

Filtrul KDF

Un alt tip comun de filtru, filtrul de dus KDF foloseste cupru si zinc pentru filtrare, eliminand clorul liber prin inversarea procesului electrochimic care a separat initial clorul de sodiu, intr-o solutie sarata. Aceste filtre au, insa, limitari importante: nu elimina clorul si sunt afectate de presiunea apei. Cand presiunea nu este suficient de ridicata, apa nu poate trece prin pudra KDF.

Citește mai mult...