Teste pentru analiza apei

Filtrare & Sortare produse

Teste pentru analiza apeiTeste pentru analiza apei

Testarea calitatii apei din locuinta este extrem de importanta daca vrei sa stii tot timpul ce contaminanti se afla in apa ta. Astazi, multumita tehnologiei, putem detecta mii de substante daunatoare, chiar si cand acestea sunt la concentratii foarte mici. In aceasta categorie vei gasi o varietate de teste prin care poti verifica apa chiar in comoditatea locuintei tale, fara sa fie nevoie sa mergi in laboratoare de specialitate si sa cheltui multi bani.

Tipuri de teste

Teste cu banda

Acestea sunt de forma unor panglici mici, de unica folosinta, care isi schimba culoarea pentru a indica concentratia anumitor chimicale. In functie de test, poti „activa” panglica de plastic sau hartie scufundand-o in mostra de apa si invartind, sau tinand panglica intr-o apa care curge. Dupa ce astepti cateva secunde (timpul de asteptare depinde de fiecare test in parte), trebuie sa compari culoarea panglicii cu un tabel de culori predefinit, pentru a determina concentratia de chimicale din apa. Aceste teste sunt extrem de simplu de utilizat, insa nu sunt atat de precise ca alte teste, mai ales daca nu urmezi instructiunile cu atentie.

Kituri cu disc de culoare

In cadrul acestui test, trebuie sa adaugi un pachet cu pudra sau cateva picaturi de lichid reactiv (in functie de tipul testului) intr-o mostra de apa dintr-un tub de plastic refolosibil. Apoi plasezi mostra intr-o caseta de vizionare care contine un disc din plastic cu gradiente de culoare printate. Mai departe rotesti discul pentru a gasi culoarea cea mai apropiata de culoarea mostrei testate. De obicei, testele cu discuri de culoare au mai multi pasi si au prevazuti timpi de asteptare, asadar sunt mai complicate si mai costisitoare, dar au avantajul ca sunt mai precise.

Dispozitive digitale

Meterele digitale, colorimeterele sau fotometrele ofera cele mai precise rezultate, dar sunt si cele mai costisitoare. Aceste instrumente necesita baterii si calibrare.

Ce este bine sa testezi

Apa de la robinetul tau poate fi contaminata cu diverse substante, iar mai jos am alcatuit o lista cu substantele pe care ti le recomandam sa le testezi.

Bacterii coliforme.

Acestea sunt un grup de microorganisme care se gasesc in pamant, in apa de suprafata sau pe plante. Puturile construite defectuos pot reprezenta o cale prin care aceste bacterii pot ajunge in apa de la robinetul tau. Cele mai multe bacterii coliforme nu cauzeaza boli, dar pot fi folosite ca indicatori pentru alti patogeni cauzatori de boli.
Nitrati.

Sunt contaminanti foarte des intalniti in apa si pot fi foarte periculosi pentru copiii mai mici de 6 luni, deoarece poate interfera cu abilitatea sangelui de a transporta oxigen.
Ioni.

Ionii de sodiu, clor, sulfat, fier sau mangan pot da apei gusturi si mirosuri neplacute.
Sulfati.

Ingerarea sulfatilor poate avea efecte laxative si pot provoca iritatii gastrointestinale.
Fluor.

Acesta este un micro-nutrient esential, insa cantitatile in exces pot provoca probleme dentare.
Radon.

Radonul este un gaz radioactiv incolor, inodor si insipid care se gaseste in pamant si in roci. Acesta se dizolva in apa subterana si este eliberat in locuinta in timpul dusurior sau spalatul vaselor. Poate cauza serioase probleme de sanatate, in special cancer la plamani.
Compusi organici volatili.

Sunt chimicale industriale care pot afecta sanatatea. Provin de la fabrici sau depozite de combustibili, iar expunerea depinde de zona in care locuiesti.
TDS (solide dizolvate).

Reprezinta cantitatea totala de substante anorganice (sodiu, clor, sulfat si altele) care sunt dizolvate in apa. Un grad moderat spre ridicat de solide dizolvate schimba gustul apei, dar pot ameninta si sanatatea, deoarece cu cat este mai mare gradul de solide dizolvate din apa, cu atat creste riscul aparitiei contaminantilor nocivi, impiedicand absorbtia moleculelor de apa la nivel celular. Cu cat gradul de solide este mai mic, cu atat corpul tau va fi mai eficient hidratat.
pH.

Oamenii au o toleranta mai mare la variatiile de pH din apa, dar asta nu inseamna ca nu putem fi afectati. In mod normal, pH-ul apei potabile trebuie sa se afle in intervalul 4-11, orice valoare in afara acestuia putand cauza iritatii gastrointestinale sau ale ochilor.
Alte substante.

Exista o multime de alte substante pentru care poti testa apa. De exemplu, apa subterana poate fi testata pentru arsenic, seleniu sau uraniu, in vreme ce atat apa subterana cat si cea de suprafata pot fi testate pentru pesticide.

Cat de des trebuie sa testezi apa

Apa de fantana trebuie testata cel putin o data pe an, in vreme ce apa din puturi de mica adancime si apa de suprafata de 4 ori pe an, doarece este mai susceptibila la contaminare. Este important sa testezi apa potabila atat la robinet, cat si la sursa. Acest lucru iti va permite sa determini daca sistemul tau de filtrare functioneaza eficient si daca exista schimbari frecvente in calitatea apei tale.

 

Pe www.bei-apa.ro  iti oferim o varietate de teste de calitate prin care poti verifica starea apei din locuinta ta.

Citește mai mult...