Suport clienti: 📞 0727.237.237
  Whatsapp: 0727.237.237
pasiunea-pentru-apa

Pasiunea pentru apa

Pasiunea pentru apa

Mi-a placut apa de cand ma stiu. Am copilarit la munte cu picioarele in apele repezi si reci  pe vremea cand in care pastravii puteau fi prinsi cu mana din parau.

Timpul a trecut, au inceput problemele si am uitat de marea mea iubire: apele curate de munte.

Pasiunea pentru apa a renascut, fara stirea mea, in primavara anului 2012 cand am inceput pregatirea pentru venirea pe lume a puiului nostru.

Printre cele trecute pe lista de prioritati a figurat si un filtru de apa.

Am inceput sa citesc pareri si descrieri de produse si cam toti parerologii tipau ca apa de la robinet nu ar fi potabila si ca un filtru cu osmoza inversa ar fi singura varianta posibila care sa scoata toti contaminantii din apa. 

Aflandu-ma intr-o deplina ingnoranta, constata ulterior, evident, am ajuns la concluzia ca imi voi cumpara un purificator cu osmoza inversa cu lampa de UV. Zis si facut. Filtrul m-a costat undeva pe la 500 Euro. Am fost convins ca am dat lovitura. Si, ca sa ajung la apogeul ignorantei mele, mi-am cumparat si un TDS metru. Pentru cei care nu stiu cu ce se mananca asta, este un instrument de masura portabil care masoara totalitatea particulelor dizolvate in apa. Evident, ca masuratoarea nu are rigoare stiintifica, ci doar un rol pur informativ. Apa de la robinet avea valori de aproximativ 170, iar apa produsa de purificator, 27. Fantastic, nu? Aveam o apa perfecta pentru copil.

Mandru de decizia mea inegalabila, mi-am cumparat rapid si un dozator cu osmoza si UV si pentru birou. Vreo 600 de Euro. TDS-ul aici era de 6. 

Soc si groaza. Apa de acasa nu e suficient de buna? Avea un TDS de peste 4 ori mai mare! 

Am chemat acasa un reprezentant al unei firme din Bucuresti care vinde si monteaza purificatoare sa ma lumineze. Omul apare „profetic” in viata mea cu un instrument pentru facut electroliza apei. Mai intai, a pus bornele in apa purificata si a ramas curata. Zice omul: „Vedeti? E foarte buna.” Apoi pune bornele in apa de la robinet si aceasta se face maroniu inchis. Zice, din nou: „Iata cum arata o apa murdara!” 

M-am linistit. Totul era ok. Dar nu era deloc asa. Norocul a fost ca firma din provincie de unde am cumparat aparatele a montat si un post-filtru de remineralizare. Chiar daca influenta lui era modica, a fost mai bine decat nimic. Si apoi, am fost nevoiti sa ii dam copilului lapte praf, care contine si el minerale. Altfel, era prapad, iar toti oamenii astia dormeau bine.

A urmat schimbarea de filtre, fapt ce a prilejuit noi masuratori. Fluctuatiile mari in rezultate m-au determinat sa incep sa citesc. Am citit cam tot ce se putea pe la comerciantii din SUA si din Europa si am vazut ca cei mai multi afirma ca filtrele lor fac aproape aceleasi minuni, desi aveau specificatii tehnice semnificativ diferite. Sa va dau un singur exemplu: doua filtre ceramice, de aceeasi dimensiune, ambele cu porozitatea de 0,9 microni, la unul debitul de apa era de 3 L/min si la altul de 7 L/min, la aceeasi presiune de intrare. Evident, cvasi-imposibil.

Era limpede, nu puteam sa pun baza pe informatiile furnizate de catre producatori, si cu atat mai putin, pe cele oferite de catre comercianti. Asa ca, am trecut sa citesc studii referitoare la apa si la filtrarea apei facute de catre cele mai prestigioase universitati din strainatate.

Am avut nevoie de doi ani ca sa inteleg lucrurile esentiale si sa pot sa navighez, in siguranta, printre multele informatii inselatoare ale multor vanzatori de apa.

In acest rastimp, am inceput sa cumpar diverse filtre si aparate de minima automatizare pentru osmozor care ii verifice parametrii de functionare in timp real. 

Devea tot mai evident, ca osmoza nu este o solutie, cel putin pentru apa de la robinet. 

Dupa multe modificari si montare de addon-uri, l-am chemat, din nou, pe omul nostru care se ocupa de osmoza. S-a holbat minute in sir la aparat si a recunoscut nu doar ca nu a mai vazut asa ceva, dar ca nici nu intelege cum functioneaza. Atunci am realizat ca nivelul multor presupusi specialisti in filtrarea apei este pana la piciorul broastei. E adevarat ca nu gaseai de cumparat in Romanaia un purificator atat de accesorizat si de performant, dar perplexitatea omului in fata aparatului a fost totala.

Atunci am capatat increde in mine ca pot sa fac un filtru de apa cu adevat util, care sa dea o apa de cea mai buna calitate pentru consumul uman si pentru animalutele din jurul nostru, acolo unde este cazul.

Au urmat sute de incercari in zeci de configuratii si multe analize costisitoare (pentru curiosi, un set complet costa cam 1000 Euro). 

Aduc aici tribut sotiei mele care m-a sustinut mereu in pasiunea mea pentru filtrele de apa, care a indurat cu stoicism sculele intinse in bucutarie, lucrul la ore mici si, nu de putine, ori, apa de pe gresie. Asta ca sa nu mai pun la socoteala banii cheltuiti si timpul prea scurt alocat familiei.

Imi place sa cred ca toate acestea au meritat, fiindca acum avem un filtru performant care respecta cele mai riguroase standarde de calitate.

Bei Apa

Lasă un răspuns
back-to-top
Setări cookie box