Afisare 1 - 5 din 5 (1 pagini)

TDS metre


TDS metre

TDS metre

 

Aparatele TDS (Total Dissolved Solids – Totalul Solidelor Dizolvate) reprezinta singura cale de a sti daca membrana osmoza inversa a sistemului tau de filtrare functioneaza eficient, aceasta necesitand inlocuirea in cazul in care procentul de eliminare a solidelor dizolvate din apa scade sub 80%.

 

Ce sunt solidele dizolvate

 

Totalul solidelor dizolvate reprezinta greutatea totala a mineralelor, sarurilor si metalelor care sunt dizolvate intr-un volum de apa si sunt exprimate in miligrame/litru sau parti/milion. Apa de la robinet poate contine numeroase substante daunatoare pentru sanatate, provenite din diverse surse, cum ar fi statiile de tratare sau tevile prin care ea ajunge in locuinta ta. Unele dintre cele mai importante substante contaminante prezente in apa sunt solidele dizolvate ramase in apa dupa procesul de filtrare, in aceasta categorie intrand particulele mai mari de 2 microni. Un grad moderat spre ridicat de solide dizolvate nu numai ca schimba gustul apei, dar ameninta si sanatatea. Cu cat este mai mare gradul de solide dizolvate din apa, cu atat creste riscul aparitiei contaminantilor care pot afecta sanatatea ta, impiedicand absorbtia moleculelor de apa la nivel celular. Cu cat gradul de solide este mai mic, cu atat corpul tau va fi mai eficient hidratat.

 

Cum se instaleaza/foloseste un TDS metru

 

 1.  Asigura-te ca senzorii sunt introdusi complet in fitingurile in forma de T.
 2.  Orienteaza pinii senzorilor astfel incat sa fie perpendiculari pe directia T-ului. Ar trebui sa poti vedea ambii pini cand te uiti prin orificiul fitingului.
 3.  Deconecteaza sursa de apa.
 4.  Taie furtunul sursei de apa intre robinet si filtru si taie furtunul apei filtrate intre filtru si distribuitor.
 5.  Introdu cele doua capete in fitingul T corespunzator.
 6.  Monitorul poate fi atasat oriunde folosind un arici.
 7.  Reconecteaza sursa de apa. Monitorul este gata de folosire.

 

Sfaturi despre mentenanta

 

 • Nu atinge senzorii, deoarece uleiurile de pe piele ar putea afecta masurarea.
 • Pentru a curata senzorii, foloseste spirt si usuca bine.
 • Daca observi desincronizari ale masurarii, inlocuieste bateriile si recalibreaza.

 

Cum se calibreaza

 

In mod normal, monitorul este calibrat din fabrica la 342 ppm (parti pe milion), nivel potrivit pentru majoritatea aplicatiilor de filtrare a apei. Cu toate acestea, este posibil sa fie necesara recalibrarea aparatelor TDS in functie de nevoile specifice, dar si in mod regulat, pentru a asigura cele mai bune rezultate.

 

 1.  Achizitioneaza o solutie de recalibrare specifica pentru nevoile tale.
 2.  Deconecteaza furtunurile din fitinguri. Atentie: nu scoate senzorul din fiting. Asigura-te ca orientarea senzorului in fiting este corecta.
 3.  Aprinde monitorul si plaseaza fitingurile (cu senzorii in ele) in solutia de calibrare. Citeste ce este afisat.
 4.  Daca rezultatul de pe monitor nu se potriveste cu solutia, ajusteaza rezultatul invartind surubul de pe spatele monitorului in sensul dorit.
 5.  Rezultatul de pe monitor ar trebui sa fie cu aproximativ 10% mai scazut decat solutia de calibrare.
 6.  Odata ce rezultatul este corect, inchide monitorul si scoate-l din solutie.

 

De ce este important sa masori nivelul de TDS din apa

 

 • Sanatate. Un nivel ridicat de TDS poate da un gust neplacut apei (sarat, acru, metalic etc.), si poate indica prezenta in apa a mineralelor toxice.
 • Performanta filtrului. Este important sa testezi regulat apa pentru a te asigura ca filtrul are o rata de rejectie suficient de mare, dar si pentru a sti cand trebuie inlocuit cartusul sau membrana.
 • Duritatea. Un nivel peste limita de TDS poate indica prezenta apei dure, ce cauzeaza depuneri pe tevi si valve, ceea ce scade performantele sistemelor si aparatelor.

 

Metode de eliminare a solidelor dizolvate

 

Osmoza inversa. Aceasta metoda de filtrare elimina solidele dizolvate prin fortarea apei, sub presiune, printr-o membrana sintetica ce contine pori microscopici care permit doar trecerea moleculelor mai mici de 0.0001 microni. Pentru ca molceulele metalelor si sarurilor dizolvate sunt mari comparativ cu moleculele de apa, apa trece prin membrana, lasand in urma metalele si sarurile.

 

Distilarea. Este un proces care implica fierberea apei pentru a produce vapori. Acestia se ridica inspre o suprafata rece, unde revin la starea lichida prin condensare. Solidele dizolvate sunt incapabile sa se vaporizeze si, ca urmare, raman in solutia de fierbere.

 

Deionizarea. In cadrul acestui proces, apa este impinsa printr-un electrod cu incarcatura pozitiva si negativa. Membranele de ionizare selectiva permit ionilor pozitivi sa se separe de apa si sa se miste catre electronul negativ. Rezulta apa deionizata de mare puritate.